#069 Jolande ter Avest – Patronen bij huiselijk geweld

Jolande ter Avest - patronen bij huiselijk geweld

Jolande ter Avest – Patronen bij huiselijk geweld

Wat ziet een advocaat, als het gaat om patronen bij huiselijk geweld maar ook bij complexe scheidingen?

In deze nieuwste podcast van TIMM Consultancy gaat Margreet in gesprek met Jolande ter Avest. Jolande is advocaat en houdt zich vooral bezig met huiselijk geweld casussen en ook met complexe scheidingen. Wat maakt deze zaken complex? En wat ziet Jolande als advocaat zoal in de dynamiek en de verschillen in patronen?

Jolande vertelt dat zij op kantoor het onderscheid maken tussen verschillende zaken en ze hanteren hierbij vier categorieën:

 • Huiselijk geweld zaken waarbij zowel fysiek als ernstig emotioneel geweld speelt.
 • Zaken waar sprake is van ouderverstoting,
 • Twee ouders die in conflict zijn met elkaar en ruzie maken.
 • Situaties waarin één ouder nadrukkelijk het conflict op zoekt.

Deze categorieën zijn belangrijk omdat dit steeds een andere aanpak vraagt van Jolande en haar collega’s.

“Eigenlijk zijn complexe scheidingen nog een relatief jong fenomeen, vooral de hoeveelheid. Voor mij wordt het steeds duidelijker wat een goede aanpak is. Het is zo naar wat mensen allemaal door moeten maken die in een complexe scheidingssituatie zitten. Ik leer ontzettend veel over wat er in de menselijke relaties gebeurt. Hoe ik daar op een adequate wijze mee om kan gaan en hoe daarop te reageren.”

Om patronen bij huiselijk geweld te kunnen zien en herkennen, heb je eerst veel informatie nodig. Jolande vertelt openhartig over haar aanpak. Zo stelt ze bijvoorbeeld ‘100 vragen’ aan cliënten waardoor er naast heel veel input, ook een vertrouwensband kan groeien. “Je hebt een bepaalde mate van bulk nodig,” geeft Jolande aan.

“Daarom vraag ik ook altijd 20 e-mails op die de cliënt met de (ex-)partner heeft uitgewisseld. Daarin vind ik nog eens een schat aan informatie over de patronen die de situatie zo complex maken en in stand houden.”

Tijdens een cursusdag, laat Jolande deze (geanonimiseerde) e-mails ook zien aan jeugdprofessionals. Dan zien ze hoe eenvoudig het is om de dynamiek tussen mensen, de patronen bij huiselijk geweld, daarin te herkennen. Ontzettend waardevol, want als je het eenmaal gezien hebt, kun je het niet meer, niet zien.

Andere onderwerpen die tijdens dit gesprek naar voren komen:

 • Grenzen kunnen aangeven en grenzen kunnen respecteren; twee verschillende dingen
 • Het belang van de integrale aanpak tussen de verschillende professionals waar een gezin tijdens een complexe scheiding mee te maken krijgt
 • Als ouders zelf ook al uit een ontwrichte thuissituatie komen. Welke patronen zie je dan en hoe dit te doorbreken?
 • Wat is de waarde van je eigen gelijk? Hoeveel is het je waard, niet alleen financieel, om je gelijk te halen?

Echt een aanrader dus, deze podcast over patronen bij huiselijk geweld!

Naast advocaat en mediator is Jolande ter Avest ook blogger op LinkedIn. Haar bijdragen worden door veel mensen gelezen en gewaardeerd. Haar openhartige manier van vertellen en haar menselijke maat is kenmerkend voor deze bijdragen.

Veel luisterplezier!

Deel deze pagina

2 reacties

 1. Goedenavond Margreet en Jolande, wat een fijne, interessante en herkenbare podcast!!

  Vooral de onbevangen, belangstellende, nieuwsgierige en verdiepende vragen tijdens een intake-, inventatisatie-, of startgesprek is zeer herkenbaar en daarmee waardevol te horen dat Jolande dat met haar jaren ervaring nog steeds 1 van de belangrijkste elementen vindt voor een goede opbouw van vertrouwen en daarmee samenwerking met zowel ouders als ook met collegae. Mooie te horen dat ook Jolande daarbij hoort dat “deze vragen nog nooit door netwerk of hulpverleners gevraagd waren”.

  Eigenlijk was de podcast voor mij te kort om dat ik nog wat uitgebreider ervaring of toelichting zou hebben willen gehad op een aantal punten. Misschien kan dat via deze weg…..

  Ik miste concrete informatie per onderdeel van de verschillende patronen als Ouderverstoting, Huiselijk Geweld, Complexe Scheiding Situaties en enkelvoudig ruziënde ouder. Begreep wel dat ze in de mail te herkennen zou zijn, zelfs “niet te missen als je het eenmaal ziet”, alleen wát is wat gezien had moeten worden binnen de verschillende facetten/onderdelen ?

  Ik was ook heel nieuwsgierig naar wat hebben de JGB’s ervaren vanuit hun (eerdere) ervaring door dossierbepalend te werken en na de training anders in de casus te staan? Wat waren de ervaren verschillen?

  En wat is de specifieke aanpak van Jolande? Ik denk te begrijpen dat o.b.v. haar “100 vragen” haar gewonnen vertrouwen maakt dat zij ook oprecht kan (voor-)stellen bij cliënt En dat sommige acties ten nadele kunnen gaan zijn voor de casus van de cliënt?
  En ben ook nieuwsgierig naar, als ik hoor hoeveel energie zij in de casus steekt qua aandacht en nabij hulpverlenende ondersteuning bieden (meer dan alleen juridische ondersteuning) of zij vindt dat zij dat “moet” doen, omdat het niet (voldoende) gedaan wordt door de reguliere hulpverlening (uitgebreidere oprechte intake of onbevooroordeeld dossier lezen) of dat deze taken inmiddels toebehoren tot de advocatuur?

  En zo zou ik nog meer vragen hebben a.d.h.v. de podcast. Hopelijk komt er een moment om daar eens uitgebreider op in te kunnen gaan.

  Nogmaals dank! Het heeft mij weer geïnspireerd om ook vragen aan mij zelf te stellen in hoe ik weer terug kan naar mijn start periode van oprechte nieuwsgierigheid naar de medemens, cliënt of niet 😉

  Warme groet,

  Jacqui van den Berg

  Sociaal Worker, mediator, clientbegeleider bij LVB scheiding en omgang
  ZZP-er by THeZ
  Tussen Hulpvraag en Zorgaanbod

  KVK 61314870
  Mobiel.06-45108801

 2. Beste Jacqui,

  Dank je wel voor je reactie en super fijn om te horen dat het je geïnspireerd heeft.
  Daar doen we het voor 🙂
  Een podcast is helaas toch vaak weer te kort om alle vragen te beantwoorden en overal even diep op in te gaan.

  Wie weet kunnen we Jolande een keer uitnodigen voor een training.

  Hartelijke groet Margreet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Overige podcasts
Bijbehorende trainingen
Complexe scheidingen
Tweedaagse training
Complexe scheidingen
Tweedaagse training
Bijbehorende blogberichten
Blog
21 februari 2022
5 voordelen van gezamenlijke risicotaxatie Werken aan het vergroten van de veiligheid van kinderen en hun ouders doen we door...
Blog
27 mei 2020
In families met een geschiedenis waarin trauma een grote rol speelt en niet verwerkt kan worden, kunnen spanningen, breuken en...
Blog
29 januari 2020
Het stoppen van kindermishandeling begint met signaleren en vervolgens het maken van een plan. Daarbij komen al snel allerlei dilemma’s...

7 oktober 2024 Special event voor aandachtsfunctionarissen

Pop-up special event AF

7 oktober komen aandachtsfunctionarissen huiselijk geweld en kindermishandeling, van zeer uiteenlopende organisaties, weer samen tijdens ons special event. 

Een dag om samen te leren van successen en dilemma’s maar ook om te ervaren dat je onderdeel bent van een groep professionals met allemaal dezelfde missie.

We maken er een enerverende dag van met interessante uitwisseling en veel interactie.