#074 Ester Wijnen – Mijn leven met partnergeweld deel 2

mijn leven met partnergeweld

Ester Wijnen deelt het vervolg van haar verhaal over intieme terreur en partnergeweld. In de vorige podcast heeft zij ons vooral meegenomen in de periode tijdens de relatie. Nu horen we ook over de jaren erna. Want ook al waren zij en haar partner gescheiden, het geweld ging door. Hoe is het Ester uiteindelijk gelukt om de patronen en de spiraal van geweld te doorbreken?

De aanloop naar de scheiding

De relatie duurde 7 jaar. Ester liep toen op haar tandvlees, ging bijna kopje onder. Hoe bereik ik mijn partner nog? Hoe komen we hier samen nog uit? Hoe kom ík hier uit. Toen zij een weekend weg ging samen met een vriendin, herkende zij ook een andere kant van zichzelf weer terug. “Dit ben ik ook, ik kan plezier hebben.” Dit werd haar lichtje. Het duurde uiteindelijk nog 10 maanden voordat zij de stap zette. Het woord scheiding durfde zij niet te gebruiken. Het was een periode van strategie, manoeuvreren.

Het moment van scheiden

Uiteindelijk zijn ze wel samen naar een advocaat gegaan. Haar partner wilde haar er niet alleen mee laten zitten en wilde het samen goed regelen, ook voor de kinderen. Godzijdank!  Toch een soort van goede afloop. Laat dit dan een aanloop zijn naar een betere toekomst. Dacht Ester toen nog …

Na de scheiding

“Wij hebben beide een nieuwe partner gekregen en ook beide nog een kindje. In het begin leek het goed te klikken. Ik dacht dat het misschien wat rust zou brengen. Ik wilde intussen ook wel wat meer afstand nemen van hem door die nieuwe gezinssituaties. Kinderverjaardagen bijvoorbeeld, ik gaf aan dat ik die niet meer samen wilde vieren.

BAM. Het was of ik een oorlogsverklaring had ondertekend. Direct nam het geweld weer toe. Ik weet nog dat ik dacht: “Ik heb wel een hele lastige ex!” Het lag nog steeds altijd aan mij. Ik was star en inflexibel, ik moest ook altijd de beslissingen nemen. Achteraf gezien is dit nog steeds hetzelfde patroon van invloed en manipulatie. Niemand detecteert dat op dat moment als ex- partnergeweld.”

Symptoombestrijding

Ester geeft aan hoe belangrijk het is dat we verder kijken dan symptomen, ook als het om kinderen gaat. Ze pleit voor meer kennis over de patronen die huiselijk geweld, zoals bijvoorbeeld intieme terreur, in stand houden. Als professionals deze kennis zouden hebben, zijn zij sneller in staat om te herkennen wat er speelt.

Het houdt niet op, niet vanzelf

“Eigenlijk wilde ik wel een eigen advocaat…

Uiteindelijk heb ik na een escalatie het Steunpunt Huiselijk Geweld gebeld, met angst en beven vol van schaamte. Ik zei letterlijk: “Ik maak dit nou al 15 jaar mee, ik ben al 7 jaar gescheiden, ik kom hier maar niet van af.” Ze vonden dat ik goed gehandeld had door de veiligheid in mijn eigen huis te waarborgen, maar konden verder niet zo veel voor me doen. Ze hebben me wel doorverwezen naar maatschappelijk werk.

Toen heb ik doorgezet voor mezelf en heb een advocaat in de arm genomen. Daar heb ik voor het eerst mijn hele verhaal gedaan. “Wat zegt u mevrouw! U bent 7 jaar gescheiden? U klinkt alsof u nog steeds getrouwd bent.” Dat was een confronterende spiegel, maar wat was het waar!”

Achteraf gezien

“Achteraf gezien, zegt Ester, “zou ik het nooit weer zo doen. Nu zou ik tegen iedereen die in een situatie met partnergeweld zit zeggen: Zo snel mogelijk wegwezen! Ik zat nog heel erg in de modus van het zelf willen oplossen. Ik had toen nog geen hulp, ik wist nog niks over patronen.”

Over Ester Wijnen

Ester Wijnen is leiderschapscoach, spreker en organisatieadviseur en daarnaast auteur van de autobiografie Jij bent het probleem – Mijn leven met partnergeweld. In deel 1 van deze podcast (#068) zet Ester duidelijk uiteen hoe je intieme terreur zou kunnen herkennen als buitenstaander of professional.

Veel luisterplezier!

Deel deze pagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Overige podcasts
Bijbehorende trainingen
Veiligheidsplanning
Driedaagse training
Veiligheidsplanning
Eendaagse training
Veiligheidsplanning
Vierdaagse training
Bijbehorende blogberichten
Blog
10 mei 2022
‘Het zweet breekt me uit’, dat is wat ik vaak hoor wanneer ik mensen train in het uitvoeren van een...
Blog
27 januari 2022
‘Hoeveel scheidingen ontwikkelen zich tot een complexe scheiding doordat we als professionals onvoldoende weten wat we moeten doen?’ vroeg ik laatst aan...
Blog
10 februari 2020
Wat is het verschil tussen een veiligheidstaxatie en een risicotaxatie? Veiligheidstaxatie Bij een veiligheidstaxatie breng je de feitelijke, actuele zorgen...

7 oktober 2024 Special event voor aandachtsfunctionarissen

Pop-up special event AF

7 oktober komen aandachtsfunctionarissen huiselijk geweld en kindermishandeling, van zeer uiteenlopende organisaties, weer samen tijdens ons special event. 

Een dag om samen te leren van successen en dilemma’s maar ook om te ervaren dat je onderdeel bent van een groep professionals met allemaal dezelfde missie.

We maken er een enerverende dag van met interessante uitwisseling en veel interactie.