#077 Monique Meulemans – Ouderverstoting

ouderverstoting podcast met monique meulemans

Monique heeft het boek ‘Emotioneel gevangen – over ouderverstoting’ geschreven voor ouders en kinderen in scheidingssituaties. Naast een deel van haar privé verhaal, bevat het boek ook de ervaringsverhalen van anderen. Vaders en moeders, maar ook volwassenen die als kind hier mee te maken hebben gehad. 

Ouderverstoting

“De term ouderverstoting, daar heb ik wel even over nagedacht ja. Deze vind ik het meest passend bij het uiteindelijke afwijzen, de vervreemding van de ouder.” 

Het proces van ouderverstoting doorloopt verschillende fases. Een van de eerste signalen die je op kunt pikken bij kinderen dat er iets dergelijks speelt is bijvoorbeeld de terughoudendheid om naar de andere ouder toe te gaan. Dit kan gepaard gaan met opmerkingen als: ‘Ik vind het eten daar niet lekker’ of ‘Ik verveel me daar zo’. Dit soort signalen zijn natuurlijk nog vaag en worden hierdoor vaak ook nog niet herkend.” 

Goed getrainde en opgeleide professionals zijn belangrijk

Monique benoemt meerdere malen in deze podcast, het belang van goed getrainde en opgeleide professionals. Die in staat zijn om vroegtijdig signalen en patronen te herkennen en te kunnen doorzien.  

  • Vraag altijd door en school je ook in gesprekstechnieken met kinderen 
  • Ontwikkel vaardigheden op het gebied van omgaan met complexe scheidingen 
  • Weet welke signalen ouderverstoting met zich mee brengt. 
  • Kennis over een goede risicotaxatie en het opstellen van veiligheidsplannen is belangrijk  
  • Wees altijd nieuwsgierig naar achtergrond en beide kanten van een verhaal 

Het risico van aandacht voor ouderverstoting 

Het onderwerp ouderverstoting krijgt steeds meer aandacht, ook in de media. Naast de positieve kanten hiervan ontstaat ook het risico dat er veel zaken onder de noemer ouderverstoting geschoven worden, terwijl dit niet zo is.

Loyaliteitsconflicten bij kinderen in scheidingssituaties kunnen een boel verschillende oorzaken en achtergronden hebben. Daarnaast zijn er veel ouders die zich niet bewust zijn van hun eigen handelen en gedrag. Dit geldt ook voor een verstotende ouder.

Drie type ouders

Monique benoemt drie type ouders als het gaat om ouderverstoting: 

  • Naïeve verstotende ouder: Deze ouder is zich onbewust van eigen gedrag en consequenties hiervan voor het kind en de andere ouder. Gesprekken over hoe je bepaalde zaken communiceert en wat voor impact dit heeft, zijn vaak een eerste interventie. Leren communiceren is in deze situaties een hele waardevolle en helpende investering.
  • Actieve verstotende ouder: Deze ouder is zich aan de ene kant wel bewust van eigen gedrag en uitspraken. Toch zien we hier ook onmacht. Eigen pijn, emoties en negatieve gevoelens (van nu en vanuit het eigen verleden) maken dat de ouder niet altijd de juiste controle heeft over zichzelf en het eigen gedrag.
  • Obsessieve verstotende ouder: Monique vertelt dat zij vaak ziet dat er bij deze ouders persoonlijkheidsproblematiek een rol speelt. Deze wordt niet herkend en maakt dat de situatie voor hulpverleners eigenlijk onbehandelbaar lijkt. Interventies zijn dan ook erg lastig en het belangrijkste is de juiste hulp op de juiste plek zien te krijgen. 

Tips voor professionals: 

Ondanks alle goede bedoelingen en de enorme inzet van hulpverleners, is de kans groot dat ze een vertekend beeld krijgen van de situatie. Beide ouders vertellen een ander verhaal en laten ander gedrag en patronen zien.

De ene ouder is vaak charmant en werkt aan alle kanten goed mee, zo lijkt het. Deze ouder wil graag bewijzen dat het een goede ouder is. Terwijl de andere ouder zwartgemaakt wordt en het tegendeel ook maar lastig te bewijzen is.

Een neerwaartse spiraal wordt ingezet. In de hoek gedrukt kan het per ouder verschillen of ze juist gaan vechten of zich meer terugtrekken.

De impact van je kind verliezen is heel heftig. De ouders die dit dreigt te overkomen, zetten natuurlijk alles op alles. Dan kan het goed zijn dat gedrag overdreven is en juist niet helpend.

Regie over de casus

Waar het kan, zorg voor iemand die de regie over een casus heeft. Een hulpverlener die contact onderhoudt met alle betrokkenen. Monique hoort vaak van ouders dat de hulpverlening zo versnipperd is en dat daardoor het juiste verhaal, de details en de achtergrond vervaagt. Een ‘spin in het web’ kan zorgen voor de supervisie en leidinggeven aan het proces.

Daarnaast is het voor ouders en kinderen heel helpend om te weten en te ervaren dat er altijd iemand is waar ze terecht kunnen. Die ze bij de hand kan nemen en ze de weg kan wijzen naar de juiste hulp. 

 

Over Monique en haar boek 

“Ik ben me in ouderverstoting gaan verdiepen toen ik daar in mijn directe omgeving mee te maken kreeg. Jarenlang was ik getuige van het vervreemdingsproces tussen mijn toenmalige partner en zijn destijds nog jonge kinderen. Onze ervaringen deelde ik door het schrijven en publiceren van artikelen en blogs. Daardoor werd ik steeds vaker benaderd om mee te kijken en te adviseren in casussen waar twijfel was of er sprake was van ouderverstoting. 

Mijn baan als marketingcommunicatie adviseur gaf ik een paar jaar geleden op. Sindsdien zet ik me in om het maatschappelijke probleem ouderverstoting en daaraan gerelateerde thema’s breed onder de aandacht brengen.” 

Meer weten? Bestel dan hier het boek van Monique 

Deel deze pagina

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Overige podcasts
Bijbehorende trainingen
Complexe scheidingen
Tweedaagse training
Complexe scheidingen
Training op locatie (3 uur) en drie keer coaching online (2uur)
Bijbehorende blogberichten
Blog
22 maart 2022
Complexe scheiding en de taak van de jeugdprofessional “Vechtscheidingen oorzaak overbelaste jeugdzorg”, kopte het Algemeen Dagblad laatst. Het gebeurde naar...
Blog
27 januari 2022
‘Hoeveel scheidingen ontwikkelen zich tot een complexe scheiding doordat we als professionals onvoldoende weten wat we moeten doen?’ vroeg ik laatst aan...
Blog
10 februari 2020
Wat is het verschil tussen een veiligheidstaxatie en een risicotaxatie? Veiligheidstaxatie Bij een veiligheidstaxatie breng je de feitelijke, actuele zorgen...