#079 Maaike Brunekreef en Anita Wix- Achter de voordeur

Maaike Brunekreef en Anita Wix Achter de Voordeur

‘Er is maar een persoon nodig die het verschil kan maken en dat kan jij zijn’ achter de voordeur

Dit is de boodschap van Maaike Brunekreef en Anita Wix. Zij werken samen om professionals en aankomende professionals te leren ‘zien’ en te leren ‘durven’ – op het gebied van geweld in afhankelijkheidsrelaties.  

Te leren zien dat de buitenkant niet altijd iets zegt; een perfect gezin, een mooi huis, een eigen bedrijf, goed verzorgde vrouw, mooie auto; alles klopt. Maar wat zich achter de voordeur afspeelt weet je niet. Huiselijk geweld kan overal voorkomen. 

Anita is ervaringsdeskundige huiselijk geweld. Het is al 10 jaar haar missie om huiselijk geweld in afhankelijkheidsrelaties bespreekbaar te maken. 

Maaike werkte 11 jaar als aandachtsfunctionaris in een topklinisch ziekenhuis in Zwolle. Wat haar drijft is het openen van ogen en harten, het wegnemen van drempels en lichtjes aansteken, om te leren zien en te leren durven op het gebied van huiselijk geweld. 

Waarom het ingewikkelder is dan het lijkt

Anita heeft een boek geschreven met haar persoonlijke verhaal, waarin ze vragen beantwoordt als; ‘hoe kom je in zo’n relatie terecht?’, en ‘waarom stap je niet gemakkelijk uit een toxische relatie?’.  

Ze legt in het boek uit waarom dat veel ingewikkelder is dan het lijkt. Ook deelt ze hoe het tóch gelukt is en hoe het nu gaat. Voor haar is erkenning van slachtoffers en herkenning voor slachtoffers vooral belangrijk. Haar boek ‘Kiezen of delen’ gaat erover dat je altijd een keuze hebt; niet altijd over wat je meemaakt, maar wel hoe we met de omstandigheden in ons leven omgaan, hoe erg die ook zijn. Dat is waar ze sterk in gelooft. 

Achter de voordeur- niets is wat het lijkt

Samen hebben Maaike en Anita het educatieve ‘Achter de voordeur-spel’. De ondertitel hiervan is ‘niets is wat het lijkt’. En dat is echt zo, want als je Anita ziet, zou je niet vermoeden wat zij op dit gebied allemaal heeft meegemaakt achter de voordeur.

Hun boodschap is dat je dat eigenlijk nooit ziet en vaak ook niet weet van elkaar. Het spel is voor iedereen die werkt met kinderen of volwassenen, die (mogelijk) geweld in een afhankelijkheidsrelatie hebben meegemaakt. Dan moet je denken aan mensen in het onderwijs, Sociale wijkteams, advocaten, tandartsen, artsen, jeugdprofessionals, medewerkers Veilig Thuis, medewerkers van een kinderopvang. 

Bewustwording

Een onderdeel van hun spel is op een anonieme manier te laten zien hoeveel van de mensen aan tafel ervaring hebben met onveiligheid in de thuissituatie, dat kan vroeger zijn geweest of nu nog. Maaike en Anita noemen het de ‘onderwatervraag’.

Aan het begin van het spel krijgen de deelnemers een aantal gekleurde fiches. Na het beantwoorden van de vraag legt een ieder één fiche met de kleur van het antwoord blind op tafel. De spelleider verzamelt de fiches en aan het eind van het spel worden deze omgedraaid. Dan is te zien hoeveel van de aanwezigen aan tafel het groene fiche hebben gekozen en dus geweld in de thuissituatie hebben meegemaakt. Dit levert vaak hele mooie en waardevolle gesprekken op na afloop. Dit vraagt natuurlijk ook een zorgvuldige spelbegeleiding.

Maaike en Anita reizen het land door om te spreken over dit onderwerp en om sessies en train de trainers te geven (over het spel). Daarbij komt alles aan bod; theorie en achtergronden van geweld in afhankelijkheidsrelaties, het verhaal van Anita, met duidelijk herkenbare scenes waardoor het invoelbaar en begrijpelijk wordt voor de mensen aan wie ze de training geven, heldere beelden en het spelen van het spel en er vervolgens samen over spreken. 

Tips voor hulpverleners 

In deze podcast geven ze tips voor hulpverleners over het leren zien, het leren herkennen en het leren vragen, hoe je soms die mooie buitenkant kunt leren doorzien en ook over hoe je het werk voor jezelf zo maakt dat je het kunt volhouden. Want je kunt wel gedreven en gepassioneerd zijn, maar uiteindelijk kun je het meest betekenen als je het lang kunt volhouden. 

Want, zeggen ze; ‘er is maar een persoon nodig die het verschil kan maken, en dat kan jij zijn; kijk verder, vraag door en werk samen!’ 

www.achterdevoordeurspel.nl

Veel luisterplezier!

 

 

Deel deze pagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Overige podcasts
Bijbehorende trainingen
Wettelijke kaders
Driedaagse training
Gespreksvoering
Tweedaagse training
Wettelijke kaders
Eendaagse training
Bijbehorende blogberichten
Blog
19 juli 2022
Hoe kun je de casuïstiekbespreking nog zinvoller maken en de inbrenger met een tevreden gevoel weg laten gaan? Een betere...
Blog
14 april 2020
Praten met kinderen over kindermishandeling. Bijna alle professionals die ik spreek zijn het er mee eens dat dit moet gebeuren....
Blog
11 april 2020
Als het thuis niet veilig is… A: Was er bij jullie thuis ook sprake van geweld? B: Nee. A: Hoe...

7 oktober 2024 Special event voor aandachtsfunctionarissen

Pop-up special event AF

7 oktober komen aandachtsfunctionarissen huiselijk geweld en kindermishandeling, van zeer uiteenlopende organisaties, weer samen tijdens ons special event. 

Een dag om samen te leren van successen en dilemma’s maar ook om te ervaren dat je onderdeel bent van een groep professionals met allemaal dezelfde missie.

We maken er een enerverende dag van met interessante uitwisseling en veel interactie.