In deze nieuwste podcast van TIMM Consultancy gaat Margreet in gesprek met Eva Fabius. Eva is scheidingscoach en heeft een interessante kijk op het omgaan met scheidingen. Ze noemt het ‘persoonlijke ontwikkeling met scheiding als aanleiding’.
Wat is haar visie op de dynamiek en het omgaan met scheidingen? Wat maakt het behapbaar, hoe verdrietig en pijnlijk zo’n situatie ook is?
Een scheiding is aardverschuivend. Zowel voor de betrokkenen als voor de hele familie eromheen. Het doet je fundament schudden. Toch gaat Eva er altijd vanuit: ‘dit is de situatie, hoe verdrietig die ook is’. En gegeven die situatie heb je, als autonoom individu, de mogelijkheid om te bepalen hoe je met die situatie om gaat:
‘Er zijn altijd dingen die in jouw invloedssfeer liggen waarop je kunt focussen en waardoor je kleine verbeterstapjes kunt maken’.
Juist dat autonome individu is een belangrijk uitgangspunt, omdat mensen soms in scheidingssituaties nog lang in dat ‘koppel’ blijven hangen en op de ander blijven wachten voor verbetering. Dat is moeilijk, omdat mensen blijven wijzen naar elkaar; ‘ja maar hij, ja maar zij’. Volgens Eva mag het ook gewoon even moeilijk zijn! Want het uitgangspunt is dan; ook als iets moeilijk is kan het wel. En je hoeft het niet alleen te doen.
Een tip is om een ‘winning team’ om je heen te verzamelen.
Dat kunnen mensen uit je persoonlijke kring zijn, zoals iemand om mee te sporten, maar het kunnen ook professionals zijn, zoals een huisarts, jeugdprofessional of juridische hulp. Het is fijn als je weet: deze mensen kan ik allemaal benaderen als de situatie zich voordoet of vooruitlopend op een situatie om die te voorkomen.
Belangrijk is wel om ook gebruik te maken van deze mensen. Hulp te durven vragen.
Een tip die Eva graag geeft: ‘mensen zeggen vaak: ‘’wat vervelend, gaat het met je? Als ik iets kan doen dan zeg je het maar he?’ Dan zeg je tegen die mensen: nou, maak voor mij een ovenschotel en eet ‘m gezellig met me op, want ik kan wel wat gezelligheid gebruiken en ik moet goed voor mezelf zorgen en dat schiet er weleens bij in. Maak dan ook de afspraak met jezelf dat je het 20 minuten over de situatie gaat hebben en dat je het daarna ook over andere dingen gaat hebben. Kader dat ook.’
Je kunt de scheidingssituatie zien als een taart met taartpunten, en alles verdient aandacht. Als je iemand hoort zeggen; hoe het met mij gaat komt later wel, nu eerst de kinderen; Eva gelooft daar niet in. Want als je alles aandacht geeft: emoties, lichamelijke gezondheid, de stress, juridische zaken, praktische afwikkeling etcetera dan kan er flow zijn. Geef je er geen aandacht aan dan krijg je een blokkade en gaat het boven je hoofd groeien.
Er wordt vaak gezegd: ouders moeten het kind centraal zetten. Maar Eva ziet dat wat anders: ‘ik geloof in het zuurstofmasker-principe. Als je als ouder de taartpunten in ogenschouw neemt: dus voor jezelf zorgt, stressmanagement, je gesteund weet etcetera dan gaat het naar omstandigheden redelijk en kan je er zijn voor je kind in optima forma gezien de omstandigheden. Waar kan een kind tegen leunen als je zelf gevloerd ligt?’
Ze ziet daarin ook parallellen met jeugdzorgprofessionals die het zwaar hebben, veel werk hebben, het complex vinden om met mensen in scheiding te werken; ‘uitgangspunt is dat we allemaal mens zijn, zoals een ouder door stress tot minder in staat is heeft een jeugdprofessional dat ook. Ik denk (en dat is een paradigmaverschuiving) dat als je scheiding als groeikans kunt zien, dat het je ook als begeleider iets doet, dat je iemand kunt begeleiden om het licht weer te gaan zien en dat iemand in staat is om stap voor stap vooruit te komen
In deze podcast geeft ze nog veel meer hele fijne en vooral concrete praktisch toepasbare tips, die zeker het luisteren waard zijn!
Eva Fabius werkte als vertrouwenspersoon in de jeugdhulp en zag allerhande klachten voorbijkomen, voornamelijk bij ondertoezichtstellingen bij complexe scheidingen. Ze betrapte zich erop dat ze dacht: ‘wat kom ik laat in beeld’. Ze dook in persoonlijke ontwikkeling en merkte dat het deuren opent als je je blik naar binnen richt. Ze werkt nu als coach en trainer in en rondom scheidingssituaties in haar eigen praktijk.
Veel luisterplezier!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
7 oktober komen aandachtsfunctionarissen huiselijk geweld en kindermishandeling, van zeer uiteenlopende organisaties, weer samen tijdens ons special event.
Een dag om samen te leren van successen en dilemma’s maar ook om te ervaren dat je onderdeel bent van een groep professionals met allemaal dezelfde missie.
We maken er een enerverende dag van met interessante uitwisseling en veel interactie.