#081 Siyes van der Ploeg – oefenen met een trainingsacteur; geen assessment maar een speeltuin

trainingsacteur Siyes van der Ploeg

Deelnemers vinden het vaak spannend om in een training te werken met een acteur. In deze podcast legt Siyes van der Ploeg, trainingsacteur, uit dat het niet eng is, maar juist leuk! Want de trainingsacteur is als het ware de brug tussen dat wat je (net) geleerd hebt in de training en de werkelijkheid. Je kunt veilig oefenen, experimenteren en dingen uitproberen, zodat je wéét wat je wel en niet met je cliënten wilt gaan toepassen. 

Siyes van der Ploeg is trainingsacteur in een bijzondere situatie, zegt ze zelf. Ze is namelijk deels vast in dienst bij een ROC en enorm trots dat haar school investeert in het oefenen met een acteur.

Daarnaast wordt ze als ZZP-er vooral ingevlogen in allerlei lessen en scholingen in zorg, welzijn en onderwijs. Overal waar het gaat over gedrag en communicatie, met als thema vaak huiselijk geweld en kindermishandeling, trauma en oplossingsgerichte gespreksvoering.  

‘Oh, ze is niet eng’

Als Siyes als acteur binnenstapt bij een training, ziet ze vaak wat gespannen blikken of mensen die vermijden haar aan te kijken. Ze gaat dan in gesprek, probeert aan te sluiten en iets van zichzelf te laten zien. Iets klungeligs over zichzelf te vertellen of iets wat ze spannend vond, zodat de deelnemers denken: ‘oh, ze is niet eng’. 

Speeltuin

Ze vindt het belangrijk dat mensen het oefenen met een trainingsacteur echt zien als een speeltuin. Het is geen assessment of beoordeling van hoe goed je bent als professional. Het gaat over dít experiment, dit moment dat je net geoefend hebt, waarin je dingen kunt uitproberen en als het bevalt kunt meenemen in je rugzak. En zo niet, dan gebruik je het gewoon niet. Dan laat je dat liggen. 

Het is ook een mooie manier om te toetsen of dat wat je denkt over jezelf wel klopt. Mensen zeggen soms; ‘ik kom heel bot over, hoor’. Het is dan mooi als ze als feedback krijgen dat het helemaal niet bot overkomt, maar gewoon duidelijk! 

Tijdens het oefenen gaat het er vooral om: wat wil de ander uitproberen? Het doel moet bij jezelf liggen. Ga kijken wat jij anders wilt doen, wat wil jij uitproberen, anders leren doen. Je kan gedrag van de ander maar voor een deel beïnvloeden door wat je zelf doet. Daar probeer ik tips en feedback op te geven. 

Wat is er wel

Siyes kijkt graag naar wat er WEL is. ‘Wat werkt en wat is minder handig’, klinkt anders dan ‘goed of fout’. Er is altijd wel iets wel aanwezig, iets positief, qua element dat al werkt. Al is het bijvoorbeeld alleen maar dat iemand zijn stinkende best doet, heel gedreven is, zo graag wil dat het goed gaat met een cliënt. Dat werkt misschien niet altijd, maar de intentie is goed. 

‘Het doet ertoe wat ik doe’

Een trainingsmiddag is voor Siyes geslaagd als mensen een succeservaring hebben, zich krachtiger voelen, meer capabel, invloedrijker, of denken ‘ik ben helemaal niet zo dit of dat’. 

Dat ze weer wat meer mogelijkheden voelen, meer het idee hebben ‘ik kan iets leveren, het doet ertoe wat ik doe’. En soms ook: dat ze leren dat ze iets mogen loslaten omdat het niet binnen hun invloedssfeer ligt. 

De meerwaarde

Ze vertelt nog veel meer over haar trainingsvak: over welke werkvormen ze graag gebruikt en of iedereen altijd ‘een beurt’ krijgt om te oefenen, het rijtje af. Over hoe ze zich weet in te leven in de verschillende personages en hoe dat vaak heel raak blijkt te zijn, zonder dat ze de werkelijke situatie kent.  

Dus als jij wilt weten waarom het echt een meerwaarde is om te oefenen met een trainingsacteur en waarom je dat niet spannend hoeft te vinden, maar dat het juist heel leuk is en dat zo’n middag snel voorbijvliegt, is deze podcast het luisteren zeker waard! 

Veel luisterplezier! 

Deel deze pagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Overige podcasts
Bijbehorende trainingen
Gespreksvoering
Tweedaagse training
Wettelijke kaders
Eendaagse training
Bijbehorende blogberichten
Blog
22 maart 2022
Complexe scheiding en de taak van de jeugdprofessional “Vechtscheidingen oorzaak overbelaste jeugdzorg”, kopte het Algemeen Dagblad laatst. Het gebeurde naar...
Blog
7 maart 2022
Humble inquiry vrij vertaald in het Nederlands; Nederige navraag of Meegaande navraag staat voor; “De subtiele kunst van het stellen...
Blog
27 januari 2022
‘Hoeveel scheidingen ontwikkelen zich tot een complexe scheiding doordat we als professionals onvoldoende weten wat we moeten doen?’ vroeg ik laatst aan...

7 oktober 2024 Special event voor aandachtsfunctionarissen

Pop-up special event AF

7 oktober komen aandachtsfunctionarissen huiselijk geweld en kindermishandeling, van zeer uiteenlopende organisaties, weer samen tijdens ons special event. 

Een dag om samen te leren van successen en dilemma’s maar ook om te ervaren dat je onderdeel bent van een groep professionals met allemaal dezelfde missie.

We maken er een enerverende dag van met interessante uitwisseling en veel interactie.