Er is nog veel schroom, angst en onzekerheid om kindermishandeling en huiselijk geweld bespreekbaar te maken. Juist daarom is het zo belangrijk om het onderwerp een plek aan tafel te geven.
Impact
Hoe vaak je ook situaties tegenkomt waar sprake is van geweld of verwaarlozing, de impact die het op je heeft moet je niet onderschatten. Daar mag het ook over gaan in het gesprek met collega’s. Want als je het expliciet maakt, komt het ook dichterbij. Er is een verschil tussen ‘er is daar sprake van huiselijk geweld’ en ‘Pietje van 3 woont thuis bij papa en mama, waarbij er regelmatig het glas uit de ramen gegooid wordt en er gescholden wordt terwijl hij in de box zit’. Praat met elkaar!Praat met elkaar
Reflectie
Soms kun je na een gesprek terug op de fiets denken ‘is dit echt gebeurd, heb ik dit goed gehoord, was dit nu een onthulling’?
Onderzoek wat het met jou doet en wat je eerste reactie is. Wat is je eerste
impuls? Schiet je in de actie of vertraag of verlam je?
Het is belangrijk dit te delen met je collega’s. Praat met elkaar!
Rol van de aandachtsfunctionaris
De aandachtsfunctionaris heeft ook een belangrijke rol als het gaat om het praten over mishandeling en verwaarlozing. Om de drempels te verlagen en het onderwerp de plek te geven die het verdient.
Hoe dan?
Hoe dan is een vraag die dan vaak gesteld wordt.
In iedere casus is het goed om in je achterhoofd te houden: ‘zou het kunnen zijn’?
De overweging als je problematisch gedrag van een kind ziet; zou het kind een ‘kanarie in de kolenmijn’ kunnen zijn van een ingewikkelde thuissituatie?
Dat is een persoonlijke basishouding, maar ook iets dat in het teamoverleg een plek mag krijgen. Het met elkaar kijken hoe je dit thema op de agenda houdt is daarbij ook van belang.
Gebruik (als aandachtfunctionaris) deze week tegen kindermishandeling
bijvoorbeeld om ruimte te maken om het er met elkaar op de werkvloer over te hebben!
Wat is er nog meer nodig?
Noem het beestje bij zijn naam. Vaak staat er een grote roze olifant in de kamer en blijven we eromheen draaien. Houd het niet abstract; zeg wat je bedoelt! Vaak zijn we bang iemand vals te beschuldigen; benoem dat dan ook. Want het is er toch al.
Summer en Margreet geven goede en belangrijke tips om dit onderwerp op de agenda te zetten en te houden! Want nu, in deze week, is het een belangrijk thema, maar hoe blijven we er altijd aandacht aan besteden?
De oproep die ze daarom doen is: ‘doe jij mee?!’
Beluister deze podcast, zodat je weet hoe je het bespreken van
kindermishandeling een (blijvende!) plek aan tafel kunt geven.
Margreet Timmer en Summer Koster over het thema van de Week tegen
kindermishandeling; praat met elkaar
Veel luisterplezier!
PS Wil je jouw rol als aandachtsfunctionaris verstevigen? Volg dan onze training Aandachtsfunctionaris Huiselijk Geweld en Kindermishandeling
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
7 oktober komen aandachtsfunctionarissen huiselijk geweld en kindermishandeling, van zeer uiteenlopende organisaties, weer samen tijdens ons special event.
Een dag om samen te leren van successen en dilemma’s maar ook om te ervaren dat je onderdeel bent van een groep professionals met allemaal dezelfde missie.
We maken er een enerverende dag van met interessante uitwisseling en veel interactie.