Als een kind abrupt bij de ouders wordt weggehaald is dat traumatisch voor een kind. Gezinshuisouders Hettie Aardema en Rene Timmer hebben de overtuiging dat je de hechting tussen ouder en kind moet behouden en versterken en dat kan het beste als je samen normale dagelijkse dingen doet, in plaats van alleen een kopje thee te drinken.
‘Het systeem van een kind versterken met als doel terugkeer naar huis’, is de visie in gezinshuis De Schaapstreek. Uitgangspunt is daarbij altijd hechting en ‘het eren en in stand houden van papa en mama’.
De regie en de keuze moet weer bij de ouders terechtkomen. Ouders hebben vaak het gevoel dat die regie hen is ontnomen; het kind is weggenomen, dus ze hebben iets niet goed gedaan, het is hen overkomen en dat geeft veel onzekerheid. Bouwen aan dat vertrouwen en contact tussen ouder en kind is dan heel belangrijk.
Soms denken professionals dat het beter is niet te veel contact tussen ouders en kinderen toe te staan, omdat veel contact zorgt voor onrust. Maar is dat waar?
Hoe Hettie en Rene hier tegenaan kijken én ernaar toewerken om dat vertrouwen weer te herstellen hoor je in deze podcast.
Ze vertellen onder andere over:
Over Hettie Aardema en Rene Timmer: ze hebben een gezinshuis waarin ze kinderen opvangen in de leeftijd van 3 tot 14 jaar. Hettie werkt daarnaast in de GGZ als verpleegkundig specialist. Haar expertise ligt op het terrein van psychiatrie, behandeling en herstel. René heeft gewerkt in de lichamelijk gehandicaptenzorg en als docent en schoolleider in het voortgezet (speciaal) onderwijs. Zijn expertise ligt op het terrein van onderwijs en opvoeding. Meer over het gezinshuis: https://deschaapstreek.nl/
Meer weten over goed genoeg opvoederschap? Dan raden we je aan een kijkje te nemen bij deze training: Kwetsbaar gezin, goed genoeg opvoederschap
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
7 oktober komen aandachtsfunctionarissen huiselijk geweld en kindermishandeling, van zeer uiteenlopende organisaties, weer samen tijdens ons special event.
Een dag om samen te leren van successen en dilemma’s maar ook om te ervaren dat je onderdeel bent van een groep professionals met allemaal dezelfde missie.
We maken er een enerverende dag van met interessante uitwisseling en veel interactie.