#088 Hettie Aardema en René Timmer – Werken aan terugkeer naar huis na uithuisplaatsing

Werken aan terugkeer naar huis na uithuisplaatsing

Als een kind abrupt bij de ouders wordt weggehaald is dat traumatisch voor een kind. Gezinshuisouders Hettie Aardema en Rene Timmer hebben de overtuiging dat je de hechting tussen ouder en kind moet behouden en versterken en dat kan het beste als je samen normale dagelijkse dingen doet, in plaats van alleen een kopje thee te drinken. 

Terugkeer naar huis is het doel

‘Het systeem van een kind versterken met als doel terugkeer naar huis’, is de visie in gezinshuis De Schaapstreek. Uitgangspunt is daarbij altijd hechting en ‘het eren en in stand houden van papa en mama’. 

 De regie en de keuze moet weer bij de ouders terechtkomen. Ouders hebben vaak het gevoel dat die regie hen is ontnomen; het kind is weggenomen, dus ze hebben iets niet goed gedaan, het is hen overkomen en dat geeft veel onzekerheid. Bouwen aan dat vertrouwen en contact tussen ouder en kind is dan heel belangrijk. 

Soms denken professionals dat het beter is niet te veel contact tussen ouders en kinderen toe te staan, omdat veel contact zorgt voor onrust. Maar is dat waar? 

Hoe Hettie en Rene hier tegenaan kijken én ernaar toewerken om dat vertrouwen weer te herstellen hoor je in deze podcast.  

 Ze vertellen onder andere over: 

  • systemisch werken 
  • goed genoeg ouderschap 
  • familiebegeleiding 
  • yucel-methode 
  • hoe je gebruik maakt van het netwerk, ook als er weinig netwerk lijkt te zijn 
  • wat een uithuisplaatsing doet met een kind 
  • rust brengen in het systeem 
  • voorleven 
  • belang van een rustig brein 
  • en wat dit allemaal met jou doet als professional 

 

Over Hettie Aardema en Rene Timmer: ze hebben een gezinshuis waarin ze kinderen opvangen in de leeftijd van 3 tot 14 jaar. Hettie werkt daarnaast in de GGZ als verpleegkundig specialist. Haar expertise ligt op het terrein van psychiatrie, behandeling en herstel. René heeft gewerkt in de lichamelijk gehandicaptenzorg en als docent en schoolleider in het voortgezet (speciaal) onderwijs. Zijn expertise ligt op het terrein van onderwijs en opvoeding. Meer over het gezinshuis: https://deschaapstreek.nl/ 

 

Meer weten over goed genoeg opvoederschap? Dan raden we je aan een kijkje te nemen bij deze training: Kwetsbaar gezin, goed genoeg opvoederschap

Deel deze pagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Overige podcasts
Bijbehorende trainingen
Trauma
Trauma
8 korte modules (2 dagen)
Bijbehorende blogberichten
Blog
27 mei 2020
In families met een geschiedenis waarin trauma een grote rol speelt en niet verwerkt kan worden, kunnen spanningen, breuken en...
Blog
11 april 2020
Als het thuis niet veilig is… A: Was er bij jullie thuis ook sprake van geweld? B: Nee. A: Hoe...
Blog
10 december 2019
Een goede samenwerkingsrelatie opbouwen en de uitgangspunten van Signs of Safety. Het belangrijkste instrument dat een professional heeft om de...

Kom naar het Event : Veiligheid in verbinding

Veiligheid in Verbinding

Heb jij je al aangemeld? Op 25 april vieren we 15 jaar TIMM Consultancy met een geweldig event. We zetten de samenwerking centraal. Het belangrijkste onderdeel van Samen werken aan veiligheid.

We maken er een enerverende dag van met interessante uitwisseling en veel interactie.