#091 Thera Houweling – Het netwerkberaad bij complexe scheidingen

Netwerkberaad bij complexe scheidingen

Hoe doet de Raad voor de Kinderbescherming dat?

Een waardevolle podcast die een heel praktisch inzicht geeft over het inzetten van een netwerkberaad in complexe scheidingssituaties. Thera Houweling is raadsonderzoeker en neemt ons stap voor stap mee in dit proces, hierdoor ontstaat een heel helder beeld over wat een netwerkberaad kan opleveren voor een kind en de ouders, hoe zo’n beraad verloopt en wat je als professional nodig hebt om dit ook in te gaan zetten. 

‘We merkten dat er heel veel complexe scheidingssituaties zijn waarin kinderen klem komen te zitten, waarin ouders op geen enkele wijze tot overeenstemming kunnen komen. En dat ons onderzoek, in de beleving van de ouders, niet altijd een goed passend advies oplevert. 

Want vaak hebben we goede gesprekken met een ouder op kantoor, maar als ze dan thuis het verslag van de ex-partner lezen en dit bespreken met het netwerk, dan komen er invloeden en krachten tevoorschijn die ze dan weer uiten bij de Raad voor de Kinderbescherming  

Dat betekent dat je het goede gesprek dat je hebt gehad weer opnieuw moet doen. En zo blijf je soms heen en weer pingpongen. We vroegen ons af hoe we hier op een creatieve manier een andere benadering konden vinden.  

Netwerkberaad

Door inzet van netwerkberaden willen we de ouders in de actiestand te zetten in plaats van dat ze telkens aan de kaak stellen wat het probleem is. We proberen ze mee te nemen in de trein vooruit, naar de toekomst. 

Daarin is ons standpunt steeds; ‘Het gaat om de kinderen.’ 

Hoe de Raad deze netwerkberaden inzet en wat daarvan de, positieve, gevolgen zijn voor een kind hoor je in deze podcast. Het is een mooi gesprek over motivatie, het kind vooropstellen, het mooie van praktische kleine stappen zetten en ook over de voordelen van een netwerkberaad voor professionals om het kind heen. 

Want, zo zegt Thera: ‘We proberen ouders en kind in hun kracht te zetten. Niet; wat heb je niet handig gedaan en moet je nog leren, maar; waar liggen je mogelijkheden, wie kan je ondersteunen vanuit je netwerk, wie kan helpen om wat je goed kan te versterken en uit te vergroten.’

Het is vaak een flinke uitdaging; maar als je die hoofdjes ziet van kinderen voor en na zo’n netwerkberaad, ben je blij dat het gelukt is! 

 

Veel luisterplezier! 

 

Deel deze pagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Overige podcasts
Bijbehorende trainingen
Geen trainingen gevonden
Bijbehorende blogberichten
Blog
10 mei 2022
‘Het zweet breekt me uit’, dat is wat ik vaak hoor wanneer ik mensen train in het uitvoeren van een...
Blog
27 januari 2022
‘Hoeveel scheidingen ontwikkelen zich tot een complexe scheiding doordat we als professionals onvoldoende weten wat we moeten doen?’ vroeg ik laatst aan...
Blog
24 juni 2020
Ouders die in een complexe scheiding verwikkeld zijn, hebben vaak het gevoel dat zij in een uitzichtloze situatie zitten. Zij...

7 oktober 2024 Special event voor aandachtsfunctionarissen

Pop-up special event AF

7 oktober komen aandachtsfunctionarissen huiselijk geweld en kindermishandeling, van zeer uiteenlopende organisaties, weer samen tijdens ons special event. 

Een dag om samen te leren van successen en dilemma’s maar ook om te ervaren dat je onderdeel bent van een groep professionals met allemaal dezelfde missie.

We maken er een enerverende dag van met interessante uitwisseling en veel interactie.