#092 Sietske Dijkstra – Economisch geweld als vorm van intieme terreur

Podcast #092 Economisch geweld als vorm van intieme terreur - Sietske dijkstra

Wat is economisch geweld en hoe kunnen we dat als professionals herkennen? Welke vormen zijn er en welke patronen zien we daarin. Margreet praat in deze podcast opnieuw met Sietske Dijkstra, deze keer over een specifieke vorm van coercive control, namelijk financieel misbruik oftewel economisch geweld. 

Economisch geweld

Financieel misbruik laat zich op drie verschillende manieren zien:  

De eerste lijn is intimideren en controleren; ‘ik weet precies wat er op onze rekening staat en jij moet alle uitgaven echt verantwoorden’, of ‘je mag niet zomaar iets uitgeven’.  

De tweede lijn is saboteren; een 13-jarig kind dat bij zijn vader woont zegt bijvoorbeeld tegen zijn moeder; ‘ik wil alleen maar meer contact met je als jij nu het kindgebonden budget overmaakt’. Hier is duidelijk dat het kind is gebriefd door de ene ouder om dit te zeggen. 

De derde lijn is exploiteren: ‘iemand wordt eigenlijk gezien als een ding om geld binnen te brengen’. 

In deze podcast geeft Sietske voorbeelden waar we als professionals alert op zouden moeten zijn, zodat we economisch geweld en daarmee deze vorm van intieme terreur beter in zicht krijgen. Want het is zo belangrijk dat je weet hebt van wat er allemaal kan spelen en dat je in staat bent om daar vragen over te stellen, dat je de rode vlaggen hoort en ziet.  

Ben je benieuwd hoe je deze vormen van economisch geweld kunt herkennen? Hoeveel breder dit thema is dan de klassiekere vormen, waarbij sprake is van schulden door bijvoorbeeld verslavingsgedrag? En in welke uitspraken van kinderen je deze vorm van intiem geweld herkent? 

Luister dan zeker naar deze podcast! 

 

Over Sietske Dijkstra – doet praktijkgericht onderzoek naar geweld in relaties en professioneel handelen. Ze geeft lezingen, advies en coaching op dit gebied. Haar website: https://sietske-dijkstra.nl/ 

Deel deze pagina

Eén reactie

  1. Ik mis nog een taboe. Er is nog een vorm van partnergeweld. Wel in gemeenschap van goederen getrouwd zijn, maar als vrouw er niks over te zeggen hebben. Gevoel van hand moeten ophouden. Zelfs een pasje krijgen voor kleedgeld waarbij hij bepaalt hoeveel er op staat. Feitelijk krijg je dan zakgeld. En daarvan ook de kapper betalen. Hij kocht waar hij zin in had. Ook merkkleding. Ik moest alles overleggen, kreeg vaak nee te horen en kocht geen merkkleding. Dat kan niet eens als je rantsoen 100€ per maand is ivm kapperskosten. Intimideren en controleren. Een scheiding was niet te voorkomen. Ook daarin zijn veel heftige dingen gebeurd. Laat ik het zo zeggen: mijn ex kan wel heel goed voor zichzelf zorgen. Ook nu nog vergelijkbaar naar manipulatief gedrag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Overige podcasts
Bijbehorende trainingen
26 contacturen
Veiligheidsplanning
Vierdaagse training
Bijbehorende blogberichten
Blog
13 december 2022
Bij de afronding van de training Samenwerken aan veiligheid gaf de groep een samenvatting van alles wat ze geleerd hebben....
Blog
18 april 2022
Als jeugd-en gezinswerker heb je regelmatig te maken met gescheiden ouders. Je merkt dat ouders het met elkaar oneens zijn,...
Blog
27 januari 2022
‘Hoeveel scheidingen ontwikkelen zich tot een complexe scheiding doordat we als professionals onvoldoende weten wat we moeten doen?’ vroeg ik laatst aan...

7 oktober 2024 Special event voor aandachtsfunctionarissen

Pop-up special event AF

7 oktober komen aandachtsfunctionarissen huiselijk geweld en kindermishandeling, van zeer uiteenlopende organisaties, weer samen tijdens ons special event. 

Een dag om samen te leren van successen en dilemma’s maar ook om te ervaren dat je onderdeel bent van een groep professionals met allemaal dezelfde missie.

We maken er een enerverende dag van met interessante uitwisseling en veel interactie.