#094 Gieke Buur – Niet loslaten, lef tonen en dapper zijn

Niet loslaten podcast Gieke Buur

‘Op het moment dat je binnen de jeugdhulp vastloopt, mail mij’ zei Hugo de Jonge toen hij nog minister van VWS was. Gieke Buur vertelt in deze podcast wat er daarna gebeurde: 

‘Het waren niet de boze ouders en de mensen die je altijd hoort op LinkedIn die mailden. Het waren vooral moedeloze ouders, mensen die de hoop kwijt waren. Vastlopen zat niet in passende zorg. Het zat wél in het niet gehoord worden, je eenzaam voelen en niet weten waar naartoe te gaan.’ 

Het werkzame element bleek hierin te zijn; bereikbaarheid, dat ouders meteen contact konden leggen. En verder: luisteren, luisteren, luisteren. Menselijke steun! 

We hebben als professionals de neiging, en zo zijn we ook opgeleid, om direct te kijken: ‘wat is het probleem en welke rol past daar bij’. Maar daarvóór zit nog het menselijk contact maken; als mens tegenover een ander mens gaan zitten. Willen helpen kan daarbij soms in de weg zitten. 

Niet loslaten

Gieke roept in deze podcast op om als professional vooral te vertrouwen op jezelf! Vaak hoor je de roep om het systeem te veranderen, maar wij ZIJN het systeem. Wat kunnen we vandaag al doen om iemand die vastloopt; niet loslaten. Hoe kunnen we denken in mogelijkheden? 

Een mooi gesprek over kwetsbaar durven zijn, degene zijn die niet loslaat, denken in mogelijkheden; ‘wat kan er wel’ en niet wachten tot het systeem veranderd wordt! 

Veel luisterplezier 

Over Gieke Buur; ze is psycholoog van huis uit, heeft veel verschillende rollen gehad en is sinds een aantal jaren verbonden aan het ondersteuningsteam Zorg voor de jeugd en is nu kwartiermaker voor de ondersteuningsstructuur van de toekomst. 

Kwetsbaar zijn in je werk en reflecteren op wat je doet, wanneer en hoe je iets doet. Allemaal hele belangrijke items in ons werk als jeugdprofessional! Maar hoe kun je dat op een goede manier inbedden in je organisatie? Met de in-company training en coaching Jij als professional ga we met jou en je team aan de slag om hierin nieuwe vormen te ontdekken. 

 Niet loslaten!

 

Deel deze pagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Overige podcasts
Bijbehorende trainingen
Methodisch en procesmatig werken
3 dagdelen
Bijbehorende blogberichten
Blog
26 april 2021
Het thema dat de laatste tijd vaak terugkomt in de gesprekken die ik heb met verschillende professionals voor de podcast...

7 oktober 2024 Special event voor aandachtsfunctionarissen

Pop-up special event AF

7 oktober komen aandachtsfunctionarissen huiselijk geweld en kindermishandeling, van zeer uiteenlopende organisaties, weer samen tijdens ons special event. 

Een dag om samen te leren van successen en dilemma’s maar ook om te ervaren dat je onderdeel bent van een groep professionals met allemaal dezelfde missie.

We maken er een enerverende dag van met interessante uitwisseling en veel interactie.