#095 Tessa – Het onderzoeksberaad bij de Raad voor de Kinderbescherming

Onderzoeksberaad bij de Raad voor de Kinderbescherming

Wat zijn de voordelen van een onderzoeks- of netwerkberaad bij de Raad voor de Kinderbescherming? Daarover ging Margreet in gesprek met Tessa.  

Eigenlijk is het onderzoeksberaad een interventie: Je brengt ouders aan tafel, gezamenlijk met de belangrijkste personen rondom het kind: zowel het informele netwerk als het professionele. Dus op die manier creëren we een tafel met allemaal mensen die stukjes zicht hebben op het kind, maar die ook iets kunnen betekenen in een mogelijke oplossingsrichting voor dat waar we met elkaar zorgen over hebben.’ 

Voordelen van het onderzoeksberaad

Tessa vertelt over de voordelen die het netwerkberaad biedt boven individuele gesprekken.  

Haar drijfveer daarbij is ervoor te zorgen dat deze mensen maar één keer bij de Raad hoeven te komen maar vooral ‘dat het voor het dagelijks leven van het kind anders wordt’. 

Het betrekken van het netwerk is heel belangrijk, want ‘zodra er meer mensen weet hebben van wat er speelt en wat we met elkaar hebben afgesproken, dan kunnen we elkaar helpen herinneren en het veilig maken voor het kind ‘. 

Maar het heeft meer voordelen: zowel voor het kind en de ouders als ook voor hulpverleners. Tessa wil nooit meer terug naar individuele gesprekken, omdat het inzetten van het onderzoeksberaad in zoveel onderzoeken wezenlijk verschil heeft gemaakt.  

Misschien vind je het spannend om hiermee te starten. Want je kunt het heel goed voorbereiden, maar er is altijd een onvoorspelbaar element. Ze geeft als aanmoediging: ‘Begin klein, maar ga het doen. Want het is zo ontzettend leuk en zo waardevol. Vertrouw op je intuïtie, vertrouw op hulp van de mensen aan tafel en je komt er altijd uit.’ 

Ben jij nieuwsgierig waarom Tessa zo enthousiast is over netwerkberaden? Hoe ze het onderzoeksberaad inzet, wat de voordelen zijn en wat het zo ontzettend mooi maakt om op deze manier te werken? 

Luister dan zeker naar deze podcast! 

 

Over Tessa: Zij werkt sinds 2019 met deze netwerkberaden in kinderbeschermingsonderzoeken, dus op het moment dat er sprake is van verwaarlozing of als er zorgen zijn als het op opvoeden aankomt. Waarbij de Raad voor de Kinderbescherming onderzoek doet naar ‘doen ouders wat nodig is’ en waarbij ze meekijken hoe we de mogelijke bedreigde ontwikkeling van het kind af te kunnen wenden.  

Daarnaast wordt het netwerkberaad vaak ingezet in omgangszaken waar ouders die uit elkaar zijn er niet uitkomen over hoe het gezag georganiseerd moet zijn of hoe de zorgregeling eruit moet komen te zien.  

 

 

 

Deel deze pagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Overige podcasts
Bijbehorende trainingen
Veiligheidsplanning
Driedaagse training
Veiligheidsplanning
Bijeenkomst van 3 uur
Veiligheidsplanning
Vierdaagse training
Bijbehorende blogberichten
Blog
10 mei 2022
‘Het zweet breekt me uit’, dat is wat ik vaak hoor wanneer ik mensen train in het uitvoeren van een...
Blog
22 maart 2022
Complexe scheiding en de taak van de jeugdprofessional “Vechtscheidingen oorzaak overbelaste jeugdzorg”, kopte het Algemeen Dagblad laatst. Het gebeurde naar...
Blog
27 januari 2022
‘Hoeveel scheidingen ontwikkelen zich tot een complexe scheiding doordat we als professionals onvoldoende weten wat we moeten doen?’ vroeg ik laatst aan...

7 oktober 2024 Special event voor aandachtsfunctionarissen

Pop-up special event AF

7 oktober komen aandachtsfunctionarissen huiselijk geweld en kindermishandeling, van zeer uiteenlopende organisaties, weer samen tijdens ons special event. 

Een dag om samen te leren van successen en dilemma’s maar ook om te ervaren dat je onderdeel bent van een groep professionals met allemaal dezelfde missie.

We maken er een enerverende dag van met interessante uitwisseling en veel interactie.