#097 Janny Metz – Stalking

Janny Metz - stalking

Janny Metz vertelt in deze podcast over stalking. Wat is het, wat zijn de kenmerken, waar komt het door? Wat deze podcast zo boeiend maakt, is hoe Janny diep in de wereld van complexe scheidingen en stalking is gedoken. Ze vertelt over haar eigen onderzoek en hoe ze tot de ontdekking kwam dat wat we complexe scheidingen noemen soms stalking betreft. Maar ook dat er soms nog andere problematiek speelt. 

‘Veel stalkers hebben het idee dat ze recht hebben op van alles’, vertelt Janny, ‘recht op een tweede kans, recht op spullen, recht op geld, of recht op een relatie’.  

Sommige stalkers kun je uitleggen dat het niet zo werkt, anderen gaan maar door met stalken, zelfs als ze geregeld worden opgepakt en een nacht in de cel doorbrengen. 

Wat kun je doen bij stalking?

Wat kun je als hulpverlener of professional doen? Ze vertelt over de signalen van stalking en de mogelijke behandelmethoden. Maar bovenal is het voor professionals belangrijk: 

‘dat je er wel voor openstaat dat dingen gebeuren. Dat het onvoorstelbare waar kan zijn. Als het gaat om intiem terreur dan zijn de verhalen zo verschrikkelijk soms, dat je denkt dit kan niet waar zijn. Die meneer zit zo aardig te doen tegenover me. Die mevrouw lijkt zo veel op mijn moeder. Dat KAN niet. Dat moet je weten, toelaten in je systeem, in je beeld van de mensheid. 

Jezelf steeds bevragen en doorhebben in welke valkuilen je mogelijk trapt. Want je eerste indruk van iemand hoeft niet juist te zijn. Als er stalking speelt, maar ook bij complexe scheidingen, kan de persoon die tegenover je zit heel anders overkomen dan hij of zij werkelijk is. 

Het is belangrijk je bewust te zijn dat wat jouw hoofd je vertelt, met al jouw ervaring en al jouw opleiding en kennis, over je eerste indruk, niet de juiste hoeft te zijn. 

Dat vinden we ongemakkelijk. Dat vraagt wat van hulpverleners en professionals. 

Luister naar deze boeiende podcast en ontdek hoe je als jeugdprofessional kunt bijdragen aan het begrijpen en aanpakken van complexe scheidingen en stalking. 

Over Janny: Ze is gedragswetenschapper, werkzaam bij Veilig Thuis, en is kartrekker en Aandachtsfunctionaris voor het aandachtsgebied Stalking en Complexe Scheidingen.  

Wil je meer weten over huiselijk geweld en wat jij als professional kunt doen? Kijk dan ook eens bij onze trainingen over veiligheidsplanning.

Deel deze pagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Overige podcasts
Bijbehorende trainingen
Veiligheidsplanning
Vierdaagse training
Veiligheidsplanning
Vierdaagse training
Bijbehorende blogberichten
Blog
5 april 2023
Scheiden is heftig. Het is een life-event met een enorme impact op het leven van volwassenen én kinderen. Veel gezinnen...
Blog
22 maart 2022
Complexe scheiding en de taak van de jeugdprofessional “Vechtscheidingen oorzaak overbelaste jeugdzorg”, kopte het Algemeen Dagblad laatst. Het gebeurde naar...
Blog
27 januari 2022
‘Hoeveel scheidingen ontwikkelen zich tot een complexe scheiding doordat we als professionals onvoldoende weten wat we moeten doen?’ vroeg ik laatst aan...

7 oktober 2024 Special event voor aandachtsfunctionarissen

Pop-up special event AF

7 oktober komen aandachtsfunctionarissen huiselijk geweld en kindermishandeling, van zeer uiteenlopende organisaties, weer samen tijdens ons special event. 

Een dag om samen te leren van successen en dilemma’s maar ook om te ervaren dat je onderdeel bent van een groep professionals met allemaal dezelfde missie.

We maken er een enerverende dag van met interessante uitwisseling en veel interactie.