Als een ouder te horen krijgt dat zijn of haar kind seksueel misbruikt is, kan hij of zij overweldigd raken en overspoeld worden door emoties. Heel logisch natuurlijk, maar het kind heeft de ouder heel hard nodig op zo’n moment.
Als de ouder beschikbaar is voor het kind en ziet wat het nodig heeft, helpt dat enorm in het verwerkingsproces van het kind.
Marjolein Vandenbosch vertelt in deze podcast over het onderzoek dat ze samen met Caroline Jonkman, in samenwerking met AMC en GGD en de Academische Werkplaats Kindermishandeling, heeft gedaan naar de reactie van ouders op het ontdekken dat hun kind misbruikt is en wat er nodig is voor een goede verwerking door het kind. En hoe we daarop in kunnen spelen als hulpverleners.
‘We hadden oorspronkelijk het idee dat het detailniveau heel belangrijk is, of wie het vertelt, of de ernst van het misbruik of hoe het ontdekt wordt, vertelt Marjolein. Maar we ontdekten: ouders zijn vooral zoekende van; hoe komen we hier doorheen, als ouders, met ons kind, als gezin. Waar vind ik hulp. Wat komt er allemaal op ons af de komende tijd. Wel of geen aangifte doen? Hoe ziet dat er dan uit? Wie bepaalt of er wel of geen rechtszaak komt. Het is moeilijk voor ouders om overzicht te krijgen.’
Hoe kun je hier als hulpverlener het beste mee omgaan; waar hebben ouders en kinderen behoefte aan? Luister deze podcast zodat je weet wat er nodig is om hen goed te ondersteunen en helpen omgaan met de gevolgen van seksueel misbruik.
Over Marjolein: onderzoeker bij Kenter en VU. Ze deed het onderzoek: Wat vertellen we de ouders, waarvan het kind seksueel misbruikt is. Meer info op: https://www.aw-kindermishandeling.nl/onderzoeksthema_s/seksueel_misbruik/wat-vertellen-we-de-ouders#
Veel luisterplezier!
Wil je meer weten over trainingen op het gebied van seksuele ontwikkeling, kijk dan eens bij de training Werken met het Vlaggensysteem
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Jolande ter Avest en Mintje Groot Nibbelink gaan op onze studiedag dieper in op onderwerpen zoals:
Leer patronen herkennen, fabels doorbreken en ontdek praktische tips voor jouw werk!
2 reacties
Mooie heldere podcast!
Herkenbaar voor ons als CLAS team bij de Rading waar we gezins-en traumabehandeling na seksueel misbruik behandelen.
Hangt natuurlijk wel sterk af of de “dader” iemand binnen of buiten het gezin is. Met een “dader” ( bv een vader, opa of een zoon) binnen de familie is er vaak nog meer relationeel trauma, dan staat ook het dagelijks leven helemaal op zijn kop.
Hallo Dorini, dank je wel voor je reactie. Fijn dat deze herkenbaar is binnen jouw werk. Goed dat je benoemt dat de impact van misbruik binnen het gezinssysteem enorm heftig is. Dat mag niet onderschat worden. Ik vind het ook super jammer dat er nog zoveel regio’s zijn waar jullie systemische aanpak niet gebruikt wordt.