#099 Nienke Kuiper en Anne Hueting – Het belang van de Verklarende Analyse

Het belang van de Verklarende Analyse - podcast met Nienke Kuiper en Anne Hueting

De Verklarende Analyse; toen Team050 ermee in aanraking kwam, wilden ze direct weten hoe zo’n analyse in elkaar steekt en wat ze ervan konden leren. Want vooral als de hulp niet ging zoals gepland, wilden ze graag weten of ze dit met een andere analyse hadden kunnen voorkomen. En met de kennis van nu moeten ze concluderen dat dat inderdaad zo is!

Sinds die eerste kennismaking werken Nienke en Anne en collega’s graag met het 7 factoren model voor het maken van zo’n analyse, want het model is lekker praktisch, goed visueel te maken en het gaat uit van krachten.

Het belang van de verklarende analyse

‘Waar we vroeger een vragenlijst hadden tijdens de intake, een soort anamnese, en uitgingen van ‘u vraagt, wij draaien’ als een cliënt of hulpverlener met een vraag bij ons kwam, kiezen we er nu voor om eerst kritisch te analyseren; kunnen wij dit gezin met ons aanbod wel bedienen, maar vooral: is dit wel de hulpvraag die voorop staat? Of is het een symptoom van een bovenliggende hulpvraag?’

In deze podcast met Margreet en Summer vertellen Nienke en Anne over de praktische uitvoering en wat het van je vraagt om een verklarende analyse te maken.  Over de voordelen en over het belang van het inzetten van zo’n analyse.  En wat het hen en vooral de jeugdige en zijn gezin heeft opgeleverd.

‘Elke Verklarende Analyse gaat over goed leren begrijpen van de vraag en het probleem. Ga vertragen en zorg dat je het probleem goed begrijpt en dat je die puzzel met elkaar gaat maken en dan kun je pas bepalen welke oplossing er dan het beste op past.

Een veelgemaakte fout in hulpverlening is dat je ogenschijnlijk het probleem snapt, omdat je veel vaker te maken hebt gehad met bijvoorbeeld een jongere met autisme, en denkt; ‘dan kan ik deze trucs toepassen en kan hij weer zelfstandig verder met zijn leven’. Dat is niet het geval want elke vraag, elk mens is uniek.’

Luister de podcast om te horen waarom Nienke en Anne zo enthousiast zijn over de Verklarende Analyse.

Veel luisterplezier!

Over Nienke en Anne: ze zijn directeur en projectleider/gedragswetenschapper bij Team050. Team050 biedt begeleiding aan kinderen en jongeren van 0-18 jaar, met mogelijkheid tot uitloop, die om verschillende redenen extra hulp in hun leven nodig hebben. Vanwege bijvoorbeeld ontwikkelings- of gedragsproblematiek. Of vanwege een pittige levensfase zoals een scheiding.

 

Wil je meer weten over het maken van zo’n verklarende analyse? In onze nieuwe training over de Verklarende Analyse leert Summer je er alles over!

Deel deze pagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Overige podcasts
Bijbehorende trainingen
Methodisch en procesmatig werken
2-daagse training
Methodisch en procesmatig werken
Tweedaagse training
Bijbehorende blogberichten
Blog
1 oktober 2021
Jij als jeugdprofessional krijgt regelmatig te maken met situaties van kwetsbaar opvoederschap. Hoe houd je dan een juiste balans tussen...

7 oktober 2024 Special event voor aandachtsfunctionarissen

Pop-up special event AF

7 oktober komen aandachtsfunctionarissen huiselijk geweld en kindermishandeling, van zeer uiteenlopende organisaties, weer samen tijdens ons special event. 

Een dag om samen te leren van successen en dilemma’s maar ook om te ervaren dat je onderdeel bent van een groep professionals met allemaal dezelfde missie.

We maken er een enerverende dag van met interessante uitwisseling en veel interactie.