Je denkt dat je op familiebezoek gaat, of lekker op vakantie. Maar dan vertrekt ineens je familie, en jij blijft achter, vaak onder dwang, zonder telefoon of internet en met weinig of geen bewegingsvrijheid. Als je minderjarig bent, mag je soms zelfs niet naar school.
Vorig jaar overkwam het minstens 43 mensen, vertelt Diny Flierman, manager van het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating, in deze podcast. Hierbij ging het zowel om volwassenen, minderjarigen die alleen werden achtergelaten als om volwassenen met kinderen. Naar schatting zijn er jaarlijks zelfs 800 gevallen van huwelijksdwang en achterlating.
Als ouders hun kinderen in het buitenland laten opgroeien, is er natuurlijk niet altijd sprake van achterlating. ‘Want ouders mogen beslissen waar hun kind woont’. Maar dan moet het kind het wel vooraf weten en moeten er goede afspraken zijn over bijvoorbeeld school en contact met de ouders en of ouders hen komen opzoeken in vakanties.
‘Huwelijksdwang is moeilijk te herkennen, aan de buitenkant niet te zien’, zegt Diny. Of er sprake is van huwelijksdwang is niet in een oogopslag duidelijk. De slachtoffers durven vaak niet in gesprek te gaan of om hulp te vragen, want ze zijn bang dat dit toch weer terechtkomt bij de familie.
Je hoort het in deze podcast.
Veel luisterplezier!
Over Diny Flierman: manager van het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating. Dit is een expertisecentrum dat professionals helpt met deze casuïstiek, een adviesfunctie heeft voor (potentiële) slachtoffers en helpt bij het terughalen van slachtoffers. https://www.huwelijksdwangenachterlating.nl
—-
Zomercampagne 2023
Deze zomer houdt het LKHA een zomercampagne ‘Retour/Enkele reis?’ Met deze campagne wil het LKHA mogelijke slachtoffers aansporen hun vermoedens serieus te nemen en ook bij twijfel direct hulp te zoeken. Vaak is loyaliteit de reden dat zij geen hulp zoeken want vaak denken ze: ‘mijn familie zal mij zoiets nooit aandoen’.
Door vroegtijdig hulp te zoeken kunnen we veel leed bij jongeren en vrouwen voorkomen.
De campagne loopt de hele zomer. Verspreid over Nederland liggen free cards en posters (in samenwerking met Boomerang). Daarnaast draait er in de wachtkamers van huisartsen een animatie. In Amsterdam, Assen, Groningen, Heerlen, Gooi en Vechtstreek en Utrecht-West vinden in samenwerking met lokale organisaties en Veilig Thuis interactieve theatervoorstellingen plaats waarin dilemma’s, keuzevrijheid en weerbaarheid binnen relaties centraal staan. Deze voorstelling is speciaal voor professionals.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
7 oktober komen aandachtsfunctionarissen huiselijk geweld en kindermishandeling, van zeer uiteenlopende organisaties, weer samen tijdens ons special event.
Een dag om samen te leren van successen en dilemma’s maar ook om te ervaren dat je onderdeel bent van een groep professionals met allemaal dezelfde missie.
We maken er een enerverende dag van met interessante uitwisseling en veel interactie.