#102 Nina Blom – Jij gaat dood

kindermishandeling door falsificatie

Kindermishandeling door Falsificatie (voorheen Münchhausen bij proxy). Nina Blom, zelf overlever van deze vorm van ernstige kindermishandeling, maakte er de graphic novel ‘Jij gaat dood’ over. 

Wat is kindermishandeling door falsificatie? De definitie is: een ernstige vorm van kindermishandeling waarbij de pleger een ziekte bij het kind kan verzinnen, verergeren of toebrengen, zowel op psychisch, sociaal als lichamelijk vlak. 

Vaak gaat het om een moeder, die om zelf aandacht te krijgen een ziekte projecteert op haar kind. Daarmee zetten ze zichzelf in de picture; ‘kijk mij nu een goede moeder zijn’. Maar ook vaders of andere verzorgers kunnen plegers zijn. 

Nina vertelt dat haar moeder in eerste instantie haar ziekte verzon; buikpijn en een vreemde lichaamshouding. Later gaf haar moeder haar onder andere laxeermiddelen, waardoor ze echt ziek werd. Uiteindelijk is ze gered door een doortastende kinderarts, die daarmee veel verschil heeft gemaakt. 

Met de graphic novel hoopt Nina dat er meer bekendheid komt voor deze vorm van kindermishandeling. Bij kinderrechters, scholen, professionals, huisartsen, het speciaal onderwijs. Maar ook bij omstanders; de buurvrouw, klasgenoten, familie en de kinderen zelf! Zodat mensen iets gaan doen met dat onderbuikgevoel. 

Kindermishandeling door falsificatie; waar kun je op letten?

Waar kun jij als professional nu op letten? Wat zijn de kenmerken van kindermishandeling door falsificatie? Waarom voelen kinderen die dit meemaken schuld en schaamte? Wat zijn de gevolgen (tot op latere leeftijd) voor een kind dat dit meemaakt? Luister deze podcast als je antwoord wilt op deze vragen. 

 

Over Nina Blom: Nina groeide op in een gezin met haar drie jaar oudere zus. Nina was een vrolijk kind, vol levenslust, maar ze werd veel thuisgehouden omdat ze volgens haar moeder vaak ziek was. Achter gesloten deuren werd Nina jarenlang op gruwelijke wijze ziek gemaakt. Nina’s ouders spraken zelfs over euthanasie. “Een hond hadden we allang laten afmaken”, aldus haar vader. Over haar ervaringen schreef Nina Blom het boek ‘Je bent een verschrikkelijk kind’ en de graphic novel ‘Jij gaat dood. Nina geeft lezingen, zowel voor professionals als studenten. 

 

Deel deze pagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Overige podcasts
Bijbehorende trainingen
Wettelijke kaders
Driedaagse training
Wettelijke kaders
Eendaagse training
Bijbehorende blogberichten
Blog
13 december 2022
Bij de afronding van de training Samenwerken aan veiligheid gaf de groep een samenvatting van alles wat ze geleerd hebben....
Blog
31 januari 2022
Signalen van kindermishandeling oppakken; wat doe jij? In de december sta ik na een onrustige nacht met een vermoeid hoofd...
Blog
15 februari 2021
Praten met kinderen over kindermishandeling moeten we allemaal! De impact van nare gebeurtenissen op kinderen Het is goed dat we...

7 oktober 2024 Special event voor aandachtsfunctionarissen

Pop-up special event AF

7 oktober komen aandachtsfunctionarissen huiselijk geweld en kindermishandeling, van zeer uiteenlopende organisaties, weer samen tijdens ons special event. 

Een dag om samen te leren van successen en dilemma’s maar ook om te ervaren dat je onderdeel bent van een groep professionals met allemaal dezelfde missie.

We maken er een enerverende dag van met interessante uitwisseling en veel interactie.