#075 Arianne Struik – Omgang tussen kind en ouders na uithuisplaatsing

omgang kind ouders na uithuisplaatsing

Dit is niet de eerste podcast met Arianne Struik als gast. Haar waardevolle kennis en ervaring op het gebied van omgang tussen ouders en uithuisgeplaatste kinderen blijft actueel. Margreet en Arianne hebben dan ook besloten hun krachten te bundelen in een nieuwe training: Contact tussen kind en ouders door een traumalens bekeken.  

Wat zit er allemaal aan informatie, alleen al in deze titel?

Door deze podcast en de nieuwe training, hopen Margreet en Arianne professionals echt enthousiast te kunnen maken voor een plezierig contact tussen ouders en kind. We gaan kijken naar de omgang en hoe je dit veiliger kunt maken en ook hoe je het kind verder kunt helpen hierin.

Vragen over de omgang tussen ouders en het uithuisgeplaatste kind

Want er zijn vaak zoveel vragen; Waar moet het contact plaatsvinden? Hoe vaak en wanneer dan? Dat deze vragen er liggen is niet verwonderlijk, want je hebt veel partijen waar je rekening mee wilt houden, het kind, de ouders, eventuele andere kinderen, de pleegouders en familie of het netwerk. En iedereen heeft een eigen mening en heeft zo zijn eigen ideeën over de omgang.  

Want wat is nou het beste voor een kind, eerst goed en veilig landen in de nieuwe situatie of die biologische band in stand houden?

En is het wel een of-of situatie, zouden ze niet beide samen kunnen gaan? 

Over deze vraag is Arianne is heel duidelijk: “Het één kan niet zonder het ander. Wij hechten ons aan nieuwe mensen op basis van ervaringen en relaties die we in het verleden zijn aangegaan. Om je goed te kunnen hechten aan pleegouders, heb je de biologische ouders nodig. Des te beter de band met de biologische ouders is, des te makkelijker wordt het ook om je opnieuw te hechten aan bijvoorbeeld pleegouders.” 

Op wie kan het kind terugvallen?

50% van de pleeggezin-plaatsingen worden vroegtijdig beëindigd. Het blijkt dat kinderen er meer vertrouwen in hebben dat hun biologische ouders onderdeel in hun leven zullen blijven, dan dat de pleegouders dat zullen zijn. De band tussen ouder en kind maakt kinderen loyaal. Stel dat een kind niet langer in het pleeggezin blijft, wie heeft het dan om op terug te kunnen vallen? Wie komt er op de verjaardag of is aanwezig bij een examen? Hierdoor kun je biologische ouders niet zomaar aan de kant schuiven, geeft Arianne aan. 

“Het is indrukwekkend om te zien dat kinderen, ook op latere leeftijd, op zoek gaan naar hun biologische ouders, als ze deze niet (meer) kennen. Er spelen vaak allerlei fantasiebeelden door het hoofd van het kind.  

Kinderen hebben er veel aan om te leren hoe ze om kunnen gaan met de onmogelijkheden en ongemakken van hun ouders. Als kinderen dit niet leren, doordat er bijvoorbeeld geen of weinig contact is, gaan kinderen daar dingen over fantaseren. Eenmaal volwassen is het dan veel moeilijker om jezelf te beschermen tegen gekwetst worden of in de steek gelaten. Het is dus belangrijk dat kinderen leren omgaan met hun ouders, zoals ze zijn, dus ook genieten van alle goede dingen die er zijn. Dat gunnen we kinderen natuurlijk allemaal.” 

Eigen uitdagingen

  • De uitdaging voor het kind: Leren omgaan met de onmogelijkheden en ongemakken van de ouders.  
  • De uitdaging voor de biologische ouders: Het kunnen accepteren van de uithuisplaatsing en een rol kunnen pakken in parttime ouderschap. 
  • De uitdaging voor de pleegouders: Het kunnen accepteren van de aanwezigheid van de biologische ouders en met hen kunnen samenwerken. 

Alle partijen hebben dus hun eigen uitdagingen. Logischerwijs zijn er tal van redenen te bedenken waardoor de omgang spanning kan opleveren. Een kind wordt pas uithuisgeplaatst als de onveiligheid te groot is. Er is dan al heel veel gebeurd. 

Problemen rondom omgang

Het gaat er dan om, als er problemen zijn rondom omgang, dat je dan gaat onderzoeken wat het kan zijn. Daar gaan we ook aandacht in geven in de nieuwe training:  

  • Welke impact heeft trauma op kinderen? 
  • Wat heeft trauma voor impact op ouders? 
  • Hoe kun je de omgang tussen ouder en kind veiliger laten verlopen? 

In Zweden heeft Arianne deze training al gegeven, nu mag ze hem samen met Margreet ook in Nederland geven, daar hebben ze heel veel zin in! 

Over Arianne

Ontwikkelingspsycholoog en systeemtherapeut. Meer dan 20 jaar in de kinder- en jeugdpsychiatrie gewerkt. In 2015 verhuisd naar Australië en een eigen praktijk opgezet om kinderen met trauma te helpen. Naast behandelingen geeft Arianne ook veel (online) trainingen en scholingen en supervisie. Ze reist in deze hoedanigheid de hele wereld over.  

Deel deze pagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Overige podcasts
Bijbehorende trainingen
Veiligheidsplanning
Vierdaagse training
Trauma
Eendaagse training
Veiligheidsplanning
Vierdaagse training
Bijbehorende blogberichten
Blog
23 mei 2022
Tijdens trainingsdagen over gesprekken met kinderen hoor ik veel dilemma’s die spelen bij de trainees. Zo hoor ik bijvoorbeeld; Ben...
Blog
21 februari 2022
5 voordelen van gezamenlijke risicotaxatie Werken aan het vergroten van de veiligheid van kinderen en hun ouders doen we door...
Blog
10 februari 2020
Wat is het verschil tussen een veiligheidstaxatie en een risicotaxatie? Veiligheidstaxatie Bij een veiligheidstaxatie breng je de feitelijke, actuele zorgen...

7 oktober 2024 Special event voor aandachtsfunctionarissen

Pop-up special event AF

7 oktober komen aandachtsfunctionarissen huiselijk geweld en kindermishandeling, van zeer uiteenlopende organisaties, weer samen tijdens ons special event. 

Een dag om samen te leren van successen en dilemma’s maar ook om te ervaren dat je onderdeel bent van een groep professionals met allemaal dezelfde missie.

We maken er een enerverende dag van met interessante uitwisseling en veel interactie.