Hoe is het om op te groeien met een psychiater als vader en psycholoog als moeder? Hoewel ze in hun werk veel te maken hadden met emoties, ontbrak het aan een diepgaand begrip en acceptatie van emoties in het gezin. Dit leidde bij Fimme Bakker tot een zoektocht naar manieren om zijn pijnlijke emoties door drugsgebruik te verdoven.
Is er een verband tussen het drugsgebruik en een afwezige ouder? Fimme Bakker heeft het ervaren en schreef er een boek en theatervoorstelling over genaamd ‘Ben je bezopen?’.
Fimme deelt enkele inzichten over zijn ervaringen met verslaving en zijn weg naar herstel. Hij groeide op in een omgeving waar emoties weliswaar werden besproken, maar niet volledig werden ervaren. Zijn vader, Bram Bakker, een voormalig psychiater, en zijn moeder, een psycholoog, werkten beiden met emoties van mensen, maar misten een diepgaand begrip en acceptatie van emoties binnen het gezin. Dit gebrek aan emotionele verbondenheid leidde Fimme naar drugs, die hij al op veertienjarige leeftijd begon te gebruiken. Hij zag het als een middel om te ontsnappen aan zijn ongelukkige jeugd en de afwezigheid van liefde tussen zijn ouders. Zijn gebruik begon met cannabis, maar al snel escaleerde het naar andere middelen. Na zeven jaar van herstel beschouwt hij zichzelf nog steeds als verslaafd, maar niet meer actief gebruikend. Hij beschrijft zijn herstel als een langdurig proces van persoonlijke ontwikkeling, vergelijkbaar met een tweede puberteit. Hij bespreekt ook de impact van zijn opvoeding op zijn zelfbeeld en gedrag. Hij reflecteert op zijn behoefte aan aandacht en erkenning, die deels voortkwam uit een gebrek aan liefde en steun in zijn jeugd. Hij wijst op de tegenstrijdige opvoedingsstijlen van zijn ouders en de invloed daarvan op zijn gedrag en zelfperceptie.
Fimme vertelt over het belang van empathie en begrip vanuit de gezondheidszorg, vooral bij het behandelen van verslaving. Hij deelt zijn teleurstelling over de ongevoelige reactie van een huisarts op zijn verslaving en benadrukt het belang van een ondersteunende en begripvolle benadering. Ook benadrukt hij het belang van het wegnemen van de middelen van verslaving en het onderzoeken van de onderliggende oorzaken. Hij gelooft dat verslaving vaak fungeert als een manier om onverwerkte emoties te verdoven.
Fimme hoopt anderen te inspireren en het stigma rond verslaving te doorbreken. Hij deelt zijn ervaringen door het spreken voor middelbare scholieren en benadrukt het belang van emotionele educatie naast traditioneel schoolonderwijs. Hij moedigt jongeren aan om na te denken over hun motieven voor drugsgebruik en benadrukt het belang van hulp zoeken en openlijk praten over emoties. Door zijn eigen ervaringen hoopt hij anderen bewust te maken van de complexiteit van verslaving en het belang van emotionele gezondheid.
Als cabaretier en schrijver gebruikt Fimme zijn kunst als een uitlaatklep en een manier om zijn verhaal te delen.
Fimme Bakker – 29 jaar oud, cabaretier, schrijver, theatermaker en verslaafde in herstel.
Fimme doorliep verschillende paden voordat hij zijn roeping vond als cabaretier en schrijver. Na zijn schooltijd en een aantal mislukte universitaire pogingen, ontdekte hij zijn passie voor cabaret tijdens zijn werk als chauffeur en later tourmanager van Javier Guzman. Uiteindelijk studeerde hij af aan de Koningstheateracademie in ‘s Hertogenbosch. Sindsdien treedt hij op door het hele land en heeft hij samen met zijn vader Bram Bakker de voorstelling‘ ontwikkeld. In 2023 won hij het Groninger Studenten Cabaret Festival en in maart 2024 werd zijn boek over zijn ervaringen met verslaving gepubliceerd, waarmee hij anderen helpt in hun herstelproces.
In een eerdere aflevering met Bram Bakker hadden we al een boeiend gesprek over de impact van oud zeer, werken vanuit veiligheid en vertrouwen, en de rol van het netwerk in herstel en veerkracht. We hebben zelfs verslavingsgevoeligheid kort aangestipt. Voor meer diepgang hierover verwijzen we graag naar die aflevering.
Deze podcast met Fimme Bakker sluit goed aan bij onze training binnen het thema gespreksvoering. We nodigen je dan ook van harte uit om je aan te melden voor deze training.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
7 oktober komen aandachtsfunctionarissen huiselijk geweld en kindermishandeling, van zeer uiteenlopende organisaties, weer samen tijdens ons special event.
Een dag om samen te leren van successen en dilemma’s maar ook om te ervaren dat je onderdeel bent van een groep professionals met allemaal dezelfde missie.
We maken er een enerverende dag van met interessante uitwisseling en veel interactie.