#126 Podcast met Bregje Kleijnen – Woord en beeldverhaal

Bregje Kleijnen trainer TIMM Consultancy

Bregje Kleijnen vertelt in een gesprek met Margreet over de toepassing van het woord en beeldverhaal binnen de pleegzorg.

Bregje vindt dat het woord en beeldverhaal essentieel is voor kinderen zodat ze een samenhangend verhaal krijgen over hun leven. Het helpt kinderen te begrijpen waarom ze niet bij hun biologische ouders wonen en neemt het gevoel van schuld dat ze vaak hebben een beetje weg. Deze methodiek is onderdeel van Signs of Safety en combineert tekst met tekeningen. Het verhaal wordt gemaakt in samenwerking met ouders en pleegouders. Het eindresultaat is een boekje dat aan het kind wordt voorgelezen in het bijzijn van alle belangrijke betrokkenen. Deze samenwerking is cruciaal voor het creëren van empathie en verbinding tussen ouders, pleegouders en het kind. Het proces zorgt ervoor dat verschillende perspectieven worden meegenomen en dat er meer begrip ontstaat tussen de betrokkenen. Hierdoor kunnen pleegouders zich beter inleven in de situatie van de ouders en het kind, wat de samenwerking en de emotionele ondersteuning ten goede komt.

Bregje is al meerdere jaren actief in de pleegzorg en heeft tijdens haar opleiding veel geleerd over de kracht van het woord en beeldverhaal. Ze benadrukt dat het belangrijk is om voorzichtig te zijn met details om trauma’s te voorkomen en dat het doel van het verhaal vooraf duidelijk moet zijn. Dit kan variëren van het voorbereiden op traumaverwerking tot het creëren van systemische verbinding en het vergroten van onderling begrip.

In haar werk ziet ze regelmatig de positieve effecten van het woord en beeldverhaal. Ze merkt op dat het helpt om plaatsingen stabieler te maken en breakdowns te verminderen, doordat het begrip en de loyaliteit tussen ouders, pleegouders en kinderen vergroot wordt. Dit draagt bij aan een betere kwaliteit van de pleegzorg en een betere ondersteuning van de kinderen.
Bregje is vastbesloten om deze methodiek verder te integreren en te verfijnen, en werkt nauw samen met collega’s en betrokkenen om ervoor te zorgen dat elk kind in de pleegzorg een coherent en steunend verhaal krijgt over hun leven.

Bregje Kleijnen is orthopedagoog bij Pactum Jeugdzorg en trainer bij TIMM Consultancy

Deze podcast met Bregje Kleijnen sluit goed aan bij onze trainingen binnen het thema veiligheidsplanning. We nodigen je dan ook van harte uit om je aan te melden voor een van deze trainingen:

Bregje Kleijnen – Zo maak je een woord- en beeldverhaal

Deel deze pagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Overige podcasts
Bijbehorende trainingen
Veiligheidsplanning
Eendaagse training
Veiligheidsplanning
Vierdaagse training
Bijbehorende blogberichten
Geen blogberichten gevonden.

7 oktober 2024 Special event voor aandachtsfunctionarissen

Pop-up special event AF

7 oktober komen aandachtsfunctionarissen huiselijk geweld en kindermishandeling, van zeer uiteenlopende organisaties, weer samen tijdens ons special event. 

Een dag om samen te leren van successen en dilemma’s maar ook om te ervaren dat je onderdeel bent van een groep professionals met allemaal dezelfde missie.

We maken er een enerverende dag van met interessante uitwisseling en veel interactie.