#089 Vanessa Maes – Milder leren kijken naar ouders in conflictscheidingen

conflictscheiding

In een conflictscheiding is het niet meer mogelijk om samen ouder te zijn. Maar je bent wel allebei ouder! Daarom is het soms beter om ervoor te kiezen ouders niet meer samen te zetten om te proberen het conflict op te lossen, maar te kiezen voor een andere manier: parallel solo ouderschap. 

Parallel solo ouderschap bij conflictscheiding

Parallel solo ouderschap doe je naast elkaar; je bent ieder solo verantwoordelijk, jij staat aan het hoofd van een nieuw gezin als solo ouder en de ander staat ook aan het hoofd van een nieuw gezin.  

Parallel solo ouderschap gaat niet over conflicten oplossen. Het doel ervan is een goede ouder-kind relatie waarin je doet wat het kind van je nodig heeft, terwijl je beseft dat het kind ook een relatie heeft met de andere ouder.  

En dat is zeker niet ‘de makkelijke weg’, zoals soms gedacht wordt, vertelt Vanessa Maes in deze podcast. 

Meerzijdige partijdigheid?

Ze vertelt verder over meerzijdige partijdigheid en hoe dat soms niet te verdragen is voor ouders in een complexe scheiding. Over het gevoel van verlies dat een scheiding meestal veroorzaakt en over hoe de context en niet hun persoonlijkheid maakt dat ouders zo reageren. 

Wij willen tegenwicht bieden aan het idee dat het bij een scheiding allemaal samen moet. Want er is geen onderzoek waaruit blijkt dat ‘samen doen’ bij een scheiding beter is voor een kind. En in sommige gevallen gaat dat gewoon niet, triggeren de ouders elkaar teveel. 

We mogen milder leren kijken naar mensen in conflictscheidingen! 

Over Vanessa Maes: Vanessa is trainer parallel solo ouderschap en is auteur van de boeken ‘Blijven staan ondanks de storm’ (2018) en een nieuw boek: ‘De helft van mij’, dat bijna uitkomt. 

 

Meer leren over omgaan met conflictscheidingen? Heb je onze trainingen al gezien over complexe scheidingen?

Deel deze pagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Overige podcasts
Bijbehorende trainingen
26 contacturen
Complexe scheidingen
Een dagdeel
Complexe scheidingen
Tweedaagse training
Bijbehorende blogberichten
Blog
22 maart 2022
Complexe scheiding en de taak van de jeugdprofessional “Vechtscheidingen oorzaak overbelaste jeugdzorg”, kopte het Algemeen Dagblad laatst. Het gebeurde naar...
Blog
27 januari 2022
‘Hoeveel scheidingen ontwikkelen zich tot een complexe scheiding doordat we als professionals onvoldoende weten wat we moeten doen?’ vroeg ik laatst aan...
Blog
24 juni 2020
Ouders die in een complexe scheiding verwikkeld zijn, hebben vaak het gevoel dat zij in een uitzichtloze situatie zitten. Zij...

Kom naar het Event : Veiligheid in verbinding

Veiligheid in Verbinding

Heb jij je al aangemeld? Op 25 april vieren we 15 jaar TIMM Consultancy met een geweldig event. We zetten de samenwerking centraal. Het belangrijkste onderdeel van Samen werken aan veiligheid.

We maken er een enerverende dag van met interessante uitwisseling en veel interactie.