#085 Marleen Derks – Gendersensitief werken

Gendersensitief werken - podcast met Marleen Derks

Gendersensitief werken; in deze podcast verkennen Marleen en Margreet hoe gender een rol speelt bij het ontstaan of voortduren van huiselijk geweld. Hoe kunnen we in de hulpverlening daar bewust van zijn en vragen over stellen om ook deze kant te belichten en mee te nemen in de aanpak?

Gendersensitief werken

Gendersensitief zijn = aandacht hebben voor verschil tussen man/vrouw zijn, zowel biologisch als ook in culturele en sociale rollen en wat zie ik daarvan terug in de gezinnen die ik begeleid.

Marleen: ‘Gendersensitief werken is een goed item om de hulpverlening in de aanpak van huiselijk geweld nog beter te maken. Ik ben er blij mee dat we daar nu veel focus op gaan krijgen!’

Vooral in de analysefase voeg je, als je gendersensitief werken wilt, vragen toe. Je gaat jezelf afvragen wat in dit gezin de rolverdeling is en wat de verwachtingen zijn naar elkaar toe. Dan zie je, soms subtiel en soms veel aanweziger, de factoren waardoor geweld kan ontstaan of kan voortduren. Marleen geeft hiervan in de podcast verschillende voorbeelden.

Wat gebeurt er als je niet gendersensitief werkt?

Als je geen rekening houdt met gender en dit niet goed in beeld hebt, kan het zijn dat je niet goed zicht hebt op bepaalde dynamieken die er spelen en dan kan het zijn dat er in een gezin een escalatie is, terwijl jij denkt dat ze al in een fase van herstel of risicogestuurde zorg zitten.

Gendersensitief kijken is een extra toevoeging; welke vragen stel ik om goed in zicht te krijgen met wat voor dynamieken we hier te maken hebben.

Voorbeelden van vragen die je zou kunnen stellen en welke tools je kunt gebruiken hoor je in deze podcast. Wil je nog meer vragen goed kunnen stellen dan is de Handreiking gendersensitief handelen bij huiselijk geweld een mooi document om te lezen:

https://www.regioplan.nl/wp-content/uploads/2018/10/Gendersensitief-handelen-bij-huiselijk-geweld-handreiking-voor-casusbespreking-MOV-10271744-1.0.pdf 

Hoe werk je gendersensitief?

Marleen vertelt hoe belangrijk het is deze gendersensitieve blik ook mee te nemen in intervisie en supervisie. Dat je jezelf ook bevraagt over hoe je zelf aankijkt tegen gender. Wat zijn je eigen normen en waarden hoe je kijkt naar man/vrouw zijn. Hoe denk je over rollen van mannen en vrouwen. Als je dat niet van jezelf weet is het heel lastig om dit te herkennen bij de gezinnen waarmee je werkt.

In de casuïstiekbespreking is het heel goed om te kijken: hebben we trauma een rol gegeven, hebben we gender een plek gegeven, hebben we goed in beeld wie geweld pleegt tegen wie, is de betrokkene autonoom genoeg om eigen beslissingen te nemen? Vragenlijsten kunnen daarin, zeker als je nieuw ermee bent, een goed hulpmiddel zijn. Zoals bijvoorbeeld in de genoemde handreiking.

Ook na de analysefase speelt gender een rol. Marleen vertelt hoe je er ook in de volgende fases mee aan de slag kunt.

Veel luisterplezier!

Marleen Derks is al 20 jaar werkzaam in de aanpak van Huiselijk geweld en kindermishandeling. Ze werkt bij Blijfgroep en begeleidt daar casuïstiekbespreking. Verder is ze zelfstandig trainer en is het haar passie de aanpak van HG en KM te verbeteren!

 

 

Meer weten over gendersensitief werken? Het LOCK geeft een mooie online masterclass over dit onderwerp: gender en traumasensitief werken bij huiselijk geweld en kindermishandeling

Deel deze pagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Overige podcasts
Bijbehorende trainingen
Wettelijke kaders
Driedaagse training
Events
9 - 12 maanden
Methodisch en procesmatig werken
3 dagdelen
Bijbehorende blogberichten
Blog
19 juli 2022
Hoe kun je de casuïstiekbespreking nog zinvoller maken en de inbrenger met een tevreden gevoel weg laten gaan? Een betere...
Blog
27 mei 2020
In families met een geschiedenis waarin trauma een grote rol speelt en niet verwerkt kan worden, kunnen spanningen, breuken en...
Blog
13 januari 2020
Als jeugdprofessional of consulent in het sociaal domein valt er veel winst te behalen bij de start van een aanmelding....

Kom naar het Event : Veiligheid in verbinding

Veiligheid in Verbinding

Heb jij je al aangemeld? Op 25 april vieren we 15 jaar TIMM Consultancy met een geweldig event. We zetten de samenwerking centraal. Het belangrijkste onderdeel van Samen werken aan veiligheid.

We maken er een enerverende dag van met interessante uitwisseling en veel interactie.