#119 podcast Dr. Katinka Lünnemann – Gezinsprofielen

Katinka Lünnemann - gezinsprofielen

Gezinsprofielen achter het geweld

Uit het onderzoek Een Kwestie van Lange adem kwam naar voren dat er verschillende problematieken en dynamieken op de voorgrond kunnen staan als het gaat om huiselijk geweld. De situaties waarin geweld ontstaat vanuit onmacht en de situaties waarin controle en dwang een belangrijke rol speelt.

Hier valt echter nog meer onderscheid in te maken en zo zijn de 5 gezinsprofielen ontstaan.

De 5 gezinsprofielen achter het geweld

  1. Intieme terreur
  2. Gezin in de stress
  3. Langdurige zorg
  4. 4 Kindgedrag en opvoedstress
  5. Complexe conflictscheidingen

Deze profielen helpen om te onderscheiden welke patronen op de voorgrond staan. Katinka benadrukt wel dat het belangrijk is om je te realiseren dat er natuurlijk overlap is en dat het niet een statisch geheel is.

Wanneer je gezinnen wilt helpen is het belangrijk dat duidelijk is wat er aan de hand en welke problematiek op de voorgrond staat is anders kun je niet de juiste hulp of begeleiding inzetten.

De dynamiek van interfamiliair geweld is complex. Er is vaak ook een samenhang tussen partnerrelatie geweld en kindermishandeling maar ook met oudermishandeling. Dat maakt het belangrijk om altijd een verdiepende analyse te maken en ook de risicofactoren mee te nemen. Je wil zicht krijgen op de interactie tussen personen. Daarom wil je weten;

Wie doet wat tegen wie met welk gevolg

Om geweld te stoppen in samenwerking tussen professionals belangrijk. Alleen weet je onvoldoende, je hebt de expertise van anderen nodig om een goed beeld te krijgen. Soms ook is het dwang kader nodig en helpend.

Katinka zegt hierover; ‘De persoon die mee wil werken krijgt alle aandacht en wordt verantwoordelijk gemaakt voor de oplossing. De andere ouder die niets wil wordt buiten de deur gehouden’. Er als sprake is van een drangkader kan ook de niet willende ouder meer verantwoordleijk gehouden worden.

Wie is Katinka Lünnemann – Senior onderzoeker Verwey-Jonker Instituut

Samen met Majone Steketee geef ik leiding aan het thema Geweld en veiligheid in gezin en relatie. Daarnaast ben ik sinds 2019 bijzonder lector Effectieve bescherming van kinderen bij het lectoraat Jeugd aan de Hogeschool Utrecht. Ik heb een juridische en sociologische achtergrond. Mijn onderzoek beweegt zich op het snijvlak van recht en samenleving, vooral op de thematiek van geweld in relaties en gezinnen. Ik doe vooral kwalitatief onderzoek, procesevaluaties en wetsevaluaties.

Al decennialang onderzoek ik geweld in relaties en geweld in gezinnen, waarbij veel verschillende aspecten aan bod komen. Er zijn drie terugkerende thema’s:

  • samenwerkingsvraagstukken tussen instellingen en organisaties van de domeinen zorg en veiligheid;
  • onderzoek voor de vrouwenopvang;
  • onderzoek naar strafrechtelijke aanpak van huiselijk geweld.

Bron; website Verweij Jonker instituut

Publicaties:

 

 

Deel deze pagina

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Overige podcasts
Bijbehorende trainingen
Complexe scheidingen
Tweedaagse training
Complexe scheidingen
Training op locatie (3 uur) en drie keer coaching online (2uur)
Bijbehorende blogberichten
Blog
18 april 2022
Als jeugd-en gezinswerker heb je regelmatig te maken met gescheiden ouders. Je merkt dat ouders het met elkaar oneens zijn,...
Blog
22 maart 2022
Complexe scheiding en de taak van de jeugdprofessional “Vechtscheidingen oorzaak overbelaste jeugdzorg”, kopte het Algemeen Dagblad laatst. Het gebeurde naar...
Blog
27 januari 2022
‘Hoeveel scheidingen ontwikkelen zich tot een complexe scheiding doordat we als professionals onvoldoende weten wat we moeten doen?’ vroeg ik laatst aan...