#065 Nina Blom – Jij bent een verschrikkelijk kind

Nina Blom - Jij bent een verschrikkelijk kind

Nina Blom – Jij bent een verschrikkelijk kind

Dit is de titel van de autobiografie van Nina Blom. Veertien jaar lang is zij ziek gemaakt door haar moeder. Zij was slachtoffer van Munchhausen by Proxy syndroom* 

Als baby, ze was toen 8 maanden oud, werd Nina al mishandeld. In totaal werd ze zestien keer opgenomen in het ziekenhuis en mocht ze geen contact met leeftijdsgenootjes hebben. Ze mocht uiteindelijk ook niet meer naar school, ze zou te ziek zijn hiervoor.  

Dit gaat door totdat Nina veertien jaar is. Ze kan zich nauwelijks nog bewegen en in plaats van gezond eten krijgt ze veel (gevaarlijke) medicatie. Uiteindelijk was er een arts die argwaan kreeg en onderzoek ging doen naar voorgaande jaren en behandelingen. Toen de Kinderbescherming werd ingeschakeld, is Nina uit huis geplaatst.  

Waarom schreef Nina Blom het boek Jij bent een verschrikkelijk kind?

Nina onderging jarenlange therapie nadat ze gered is en schreef dit boek om artsen en hulpverleners te attenderen op deze ernstige vorm van kindermishandeling. 

Tegenover artsen, verpleging, onderwijzers en de omgeving gedroeg haar moeder zich zorgzaam. Ze deed zich voor als een goede moeder. Terwijl als je je onderbuikgevoel hierin volgt merk je dat het niet klopt. Is er medisch gezien wel iets aan de hand? Welke signalen kun je als hulpverlener of betrokkende oppikken?  

Nina benoemt belangrijk kenmerken zodat hulpverleners eerder de signalen van plegers en slachtoffers zullen herkennen: 

🟠  De pleger is vaak de moeder 

🟠  Vaak een pathologische leugenaar 

🟠  Er is veel non-verbale sturing richting het kind (vooraf verbaal geïnstrueerd)  

🟠  Veel wisselingen van artsen en ziekenhuis 

🟠  Vaak absent van school 

🟠 De aandoeningen die het kind zou hebben worden steeds erger 

🟠  Het gedrag van het kind als moeder er niet bij is, is anders 

🟠  Wat moeder verteld over het kind, is in de werkelijkheid anders 

Herken je dit?

We zijn ook benieuwd naar jouw ervaringen als hulpverlener. Ken jij mensen (volwassenen of kinderen) waarbij je aspecten uit het verhaal van Nina herkent. Deel wat je gedaan hebt met ons zodat we samen nog beter leren de signalen op te pakken en kindermishandeling kunnen stoppen. Vragen hierover mag je stellen in een reactie. Tag Nina Blom of Margreet Timmer.  

Wil je het boek van Nina Blom Jij bent een verschrikkelijk kind, zelf lezen dan is deze te bestellen via; https://uitgeverijpersonalia.nl/boekwinkel/je-bent-een-verschrikkelijk-kind/

*Muchhaussen by Proxy is in de DSM-V nu opgenomen als: PCF Pediatric Condition Falsification (bij het kind) en FDP Factitious Disorder by Proxy (bij de ouder) 

Wil je meer weten over het op tijd signaleren van de verschillende vormn van kindermishandeling meld je dan aan voor onze training over de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling.

Deel deze pagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Overige podcasts
Bijbehorende trainingen
Geen trainingen gevonden
Bijbehorende blogberichten
Geen blogberichten gevonden.

Kom naar het Event : Veiligheid in verbinding

Veiligheid in Verbinding

Heb jij je al aangemeld? Op 25 april vieren we 15 jaar TIMM Consultancy met een geweldig event. We zetten de samenwerking centraal. Het belangrijkste onderdeel van Samen werken aan veiligheid.

We maken er een enerverende dag van met interessante uitwisseling en veel interactie.