#115 Ludwig en Adrie – Mannenmishandeling

Mannenmishandeling Adrie Vermeulen en Ludwig van Dijk TIMMConsultancy podcast

Stap over je eigen schaduw heen is de boodschap van Adrie en Ludwig.

Ludwig vertelt in deze podcast over zijn ervaringen als slachtoffer van mishandeling en de lange weg die hij aflegde om uit een gewelddadige relatie te stappen. Hij benoemt de worsteling die veel mannen meemaken; de stoere man die geen slachtoffer wil zijn en alles zelf denkt op te kunnen lossen en merken dat het van kwaad tot erger gaat.

De schaamte is groot, vertelt Ludwig als hij praat over zijn ervaring met geweld in de relatie met zijn ex-vrouw. ‘Ik moest eerst wel heel vaak naar het ziekenhuis gaan om tot het besef te komen dat het allemaal niet meer ging’.

Maar het was niet makkelijk om over te praten. Pas toen hij informatie kreeg over de mogelijkheden die er zijn lukte het hem. Want in de relatie ging het van kwaad tot erger. Het begon met opmerkingen over vermoedens van vreemdgaan, een eerste klap, het goedpraten, de schuld verleggen tot anderen bedreigen en uiteindelijk fors lichamelijk letsel.

Adrie vult de ervaring van Ludwig aan vanuit zijn ervaring als ambulant hulpverlener. Hij benadrukt dat het belangrijk is om beide personen apart te spreken en vooral je bewust te zijn van je eventuele aannames.

Wanneer mannen hulp zoeken is het belangrijk om in de eerste fase vooral te luisteren. Meer is niet nodig. Ga nog niet corrigeren of de discrepanties in het verhaal benoemen. Dat komt wel. Vraag ook wat de man al gedaan heeft om uit de relatie te komen.

Er zijn nu 6 organisaties die hulp bieden bij mannenmishandeling;

  • Sterk huis
  • Aroza
  • Perspectief
  • Blijf groep Amsterdam
  • Kadera
  • Moviera

Vanaf de start zijn er 40 plekken beschikbaar voor mannen in vergelijking met 800 tot 1000 plekken voor vrouwen.

Hoe kun je hulp krijgen;

0800-3100031

Ludwig van Dijk

Ervaringsdeskundig vanuit een gewelddadige relatie, inzet vanuit deze ervaring in diverse netwerken en samenstellingen (Moviera, Slachtofferhulp, etc.). Ludwig werkte eerder mee aan de documentaire Vrouw slaat man.

Adrie Vermeulen

Adrie Vermeulen is vanaf de start van de pilot G4 Mannenopvang betrokken. Adrie werkt als ambulant hulpverlener bij Moviera en strijdt al jaren voor erkenning dat ook mannen gebukt gaan onder dwang of geweld in afhankelijkheidsrelaties. “Ook zij krijgen soms klappen van hun partner”, zegt hij. “Of worden slachtoffer van mensenhandel of eer gerelateerd geweld. Probleem is alleen dat de maatschappij hen nog altijd vooral ziet als dader.”

Veel luisterplezier.

Deel deze pagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Overige podcasts
Bijbehorende trainingen
Veiligheidsplanning
Vierdaagse training
Bijbehorende blogberichten
Blog
21 februari 2022
5 voordelen van gezamenlijke risicotaxatie Werken aan het vergroten van de veiligheid van kinderen en hun ouders doen we door...
Blog
11 april 2020
Als het thuis niet veilig is… A: Was er bij jullie thuis ook sprake van geweld? B: Nee. A: Hoe...
Blog
10 februari 2020
Wat is het verschil tussen een veiligheidstaxatie en een risicotaxatie? Veiligheidstaxatie Bij een veiligheidstaxatie breng je de feitelijke, actuele zorgen...

7 oktober 2024 Special event voor aandachtsfunctionarissen

Pop-up special event AF

7 oktober komen aandachtsfunctionarissen huiselijk geweld en kindermishandeling, van zeer uiteenlopende organisaties, weer samen tijdens ons special event. 

Een dag om samen te leren van successen en dilemma’s maar ook om te ervaren dat je onderdeel bent van een groep professionals met allemaal dezelfde missie.

We maken er een enerverende dag van met interessante uitwisseling en veel interactie.