#122 Podcast met Howard van Dodemont – ‘Met naald en draad’

Wat zijn de ervaringen van kindermishandeling en hoe beïnvloeden deze ervaringen het latere leven? Howard van Dodemont heeft deze ervaringen vastgelegd in flarden van teksten, samengebracht in zijn boek ‘Met naald en draad’.

Hoe is het proces gegaan van het schrijven van dit boek?

Howard begon op zijn achttiende met het schrijven van teksten over zijn jeugd, een periode die werd gekenmerkt door mishandeling en emotionele verwaarlozing.

Tijdens een training aan een pleegzorgorganisatie in Amersfoort, werd Howard gevraagd om zijn eigen verhaal te vertellen en twee liedjes mee te nemen. Dit maakte veel indruk op de aanwezigen en gaf Howard de motivatie om een voorstelling te maken. Hij had de tekst al helemaal uitgeschreven, maar uiteindelijk besloot hij eerst een boek te schrijven.

Hij deelt zijn inzichten over kindermishandeling en de impact ervan op ouderschap en relaties. Hij heeft zelf een proces doorgemaakt van lijden, verwerken en accepteren, en ziet nu hoe het zijn relaties heeft beïnvloed. Hij vertelt over zijn angsten rond het vaderschap en zijn drang om niet dezelfde fouten te maken als zijn moeder.

je hebt eigen verantwoordelijkheid en tegelijkertijd draag je ook je eigen pijn.

Luister deze podcast als je wilt weten:

  • Hoe zijn omgeving reageerde op zijn verhaal
  • Of de mishandeling nog steeds invloed heeft op zijn leven op dit moment
  • Welk verhaal Margreet het meest raakt

Howard van Dodemont – is auteur van onder andere ‘Met naald en draad’,  hij maakt theatervoorstellingen, is coach, regisseur en (trainings)acteur.

Zijn carrière begon in de gezondheidszorg, waar hij werkte als verpleegkundige, in de oncologie en aidszorg, met een focus op stervensbegeleiding.

Later besloot hij een andere richting in te slaan en volgde hij een theateropleiding, waarbij hij theaterwetenschappen studeerde. Hij heeft ervaring opgedaan als acteur en regisseur en heeft ook lesgegeven als dramadocent. Hij heeft een combinatie gemaakt van zijn passie voor theater en zijn interesse in educatie door te werken als trainer, trainingsacteur en coach.

Samen met zijn partner Evie Daniels geeft Howard veel trainingen op het gebied van jeugdzorg, waarbij ze hun expertise combineren om anderen te ondersteunen en te begeleiden.

‘Met naald en draad’:

Door zijn medewerking aan trainingen rondom huiselijk geweld en kindermishandeling raakt hij geïnspireerd zijn eigen jeugdervaringen in nauwe samenwerking met Bas Bon en Roxane Zandijk, in woord, beeld en muziek vorm te geven in ‘Met Naald en Draad’. ‘Houdt het dan nooit op met die jeugd van je?’ Howard van Dodemont schrijft vanaf zijn achttiende teksten over zijn jeugd, een tijd die werd getekend door mishandeling en emotionele verwaarlozing. Met taal probeert hij grip te krijgen op de impact van zijn kindertijd. In ‘Met naald en draad’ neemt hij je mee in zijn zoektocht naar antwoorden. Wat dreef zijn ouders? Lag het aan hem? Kon hij zijn eigen kinderen behoeden voor herhaling? Overdreef hij zijn verhaal? En waarom voelen de littekens soms nog zo vers, na al die jaren? Met naald en draad is een krachtig boek met verzamelde teksten, ontroerende liedjes en luchtige tekeningen. Een eerlijk verhaal over de levenslange impact van kindermishandeling, de worsteling met pijn, woede, schuld en schaamte én de gedrevenheid om niet langer slachtoffer te willen zijn. Dit boek is een bron van inspiratie en hoop voor iedereen die op welke manier dan ook geconfronteerd wordt met mishandeling of verwaarlozing. Voor zorgprofessionals, lotgenoten en hun partners. Het is een ode aan veerkracht en de herinnering dat we nooit alleen zijn in onze zoektocht naar antwoorden en heling.

 

Deze podcast met Howard van Dodemont sluit goed aan bij onze trainingen binnen het thema gespreksvoering. We nodigen je dan ook van harte uit om je aan te melden voor een van deze trainingen.

Deel deze pagina

2 reacties

  1. Howard verstaat de kunst om overbodige woorden weg te laten zodat er meer ruimte tussen de woorden ontstaat. Dat geeft de mogelijkheid om dieper in het verhaal door te dringen. Want daar gebeurd het.
    Toen ik de liedjes beluisterde zag ik weer de Howard van 40 jaar geleden, gitaar op de rug het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis binnenstappen. De nachtdienst begint.
    Patiënten vertelde me dat hij hen in de donkere ziekenhuisnacht hoop en licht bracht.
    Dat zal zeker ook met ‘naald en draad’ het geval zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Overige podcasts
Bijbehorende trainingen
Gespreksvoering
Tweedaagse training
Gespreksvoering
Tweedaagse training
Bijbehorende blogberichten
Geen blogberichten gevonden.

7 oktober 2024 Special event voor aandachtsfunctionarissen

Pop-up special event AF

7 oktober komen aandachtsfunctionarissen huiselijk geweld en kindermishandeling, van zeer uiteenlopende organisaties, weer samen tijdens ons special event. 

Een dag om samen te leren van successen en dilemma’s maar ook om te ervaren dat je onderdeel bent van een groep professionals met allemaal dezelfde missie.

We maken er een enerverende dag van met interessante uitwisseling en veel interactie.