Margreet Timmer en Mintje Groot-Nibbelink bespreken in deze podcast complexe scheidingen. Niet de eenvoudige “we gaan uit elkaar en verdelen alles” scheidingen, maar juist die waar trauma’s, conflicten over opvoeding en zorgtaken, of zelfs huiselijk geweld een rol spelen.
Sinds de wet in 1998 veranderde en ouders standaard gezamenlijk verantwoordelijk zijn na een scheiding, is het niet altijd eenvoudiger geworden. Gedeeld ouderschap leidt soms tot extra conflicten.
Mintje komt in haar werk als mediator en trainer regelmatig de vraag tegen: hoe ga je om met de uiteenlopende verhalen van ouders, zonder meteen partij te kiezen? De ene ouder zegt het ene, de ander iets totaal anders, en dan is het aan de professional om te onderzoeken wat er daadwerkelijk speelt. Het draait om feiten en patronen: hoe beïnvloeden die de dynamiek tussen de ouders? Dit thema staat centraal tijdens de studiedag op 28 november.
Complexe scheidingen worden steeds vaker gekoppeld aan huiselijk geweld, maar er kan nog veel meer aan de hand zijn. Denk aan trauma’s, oude pijn of zelfs onbedoelde beïnvloeding van kinderen. Dit vraagt om maatwerk. Er is geen standaardoplossing die altijd werkt. Programma’s zoals “Kinderen uit de Knel” of “Ouderschap Blijft” kunnen soms helpen, maar vaak is iets anders nodig.
Voor professionals is dit een uitdaging. De angst om fouten te maken of een kant te kiezen kan hen verlammen. Neutraal blijven wordt soms verward met meerzijdige partijdigheid, maar het draait juist om durven grenzen te stellen. Soms moet je zeggen: “Dit werkt zo niet.” Hoewel dat moeilijk is en niemand de verantwoordelijkheid wil dragen als het misgaat, is dit vaak precies wat nodig is om echt verder te komen.
Meld je aan en verdiep je kennis in dit uitdagende en belangrijke thema!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.