#128 Podcast met Mintje Groot-Nibbelink – Schurende gesprekken

Mintje Groot-Nibbelink

Mintje Groot-Nibbelink vertelt in een gesprek met Margreet Timmer over een nieuwe training, genaamd “Schuurkracht”. Samen met Christian Marsman ontwikkelt zij deze training, die gericht is op het begeleiden van schurende gesprekken in het onderwijs.

De titel “Schuurkracht” komt voort uit het idee dat waar mensen samenkomen, er altijd wat wrijving is, en dat dat juist waardevol kan zijn. In het onderwijs, bijvoorbeeld in de klas, ontstaan er vaak schurende gesprekken. Dit kan soms ongemakkelijk zijn, maar die wrijving kan ook leiden tot waardevolle uitwisselingen en groei.

Mintje legt uit dat schurende gesprekken essentieel zijn voor het leren omgaan met verschillen. Ze benadrukt dat leerlingen, vooral pubers, behoefte hebben aan dit soort gesprekken om hun eigen identiteit te ontwikkelen en om te leren wat zij ergens van vinden. Het is een misvatting om te denken dat meningsverschillen niet mogen bestaan; ze zijn onvermijdelijk en kunnen juist leerzaam zijn.

Docenten hebben de taak om een veilige omgeving te creëren waar deze gesprekken kunnen plaatsvinden. Ze moeten omgaan met hun eigen emoties en oordelen om zo de leerlingen te begeleiden zonder het gesprek uit de hand te laten lopen. Dit vraagt om een balans tussen professioneel afstand houden en integriteit bewaren.

Mintje vertelt dat het belangrijk is om respectvol met elkaar om te gaan en ruimte te geven aan emoties en meningen, zelfs als die tegen je eigen waarden ingaan. Dit voorkomt dat spanningen onder de oppervlakte gaan etteren en uiteindelijk escaleren. Het gaat erom dat docenten vaardigheden ontwikkelen om deze lastige gesprekken te begeleiden, zodat leerlingen kunnen leren en groeien in hun denken en reflecteren.

Over de training:
In de training “Schuurkracht” oefen je hoe je dit in de praktijk kunt brengen. Je leert om te gaan met je eigen emoties en oordelen, en hoe je gesprekken kunt verdiepen in plaats van te polariseren. Het doel is niet altijd om snel tot een oplossing te komen, maar om zorgvuldig om te gaan met conflicten en spanning, zodat ze niet escaleren tot iets groters. De training is geschikt voor onderwijspersoneel van PO, (speciaal) VO en MBO.

Mintje Groot Nibbelink is een spontane en gedreven trainer, familiemediator en conflictadviseur, gespecialiseerd in communicatieverbetering en conflictbeheersing. Haar trainingen combineren theorie en praktijk, gericht op inzicht in jezelf en anderen, en het ontwikkelen van praktische vaardigheden. Ze werkt preventief en begeleidt teams en professionals om conflictvaardiger te worden. Als MfN-registermediator ondersteunt ze bij complexe echtscheidingen voor de rechtbanken Overijssel, Zutphen en Arnhem. Met ruime ervaring sinds 1997 biedt ze vanuit Groot Nibbelink Mediation haar expertise aan. Daarnaast is ze trainer bij TIMM Consultancy.

Deel deze pagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Overige podcasts
Bijbehorende trainingen
Gespreksvoering
2 dagen, bij voorkeur met terugkom bijeenkomsten
Bijbehorende blogberichten
Geen blogberichten gevonden.

7 oktober 2024 Special event voor aandachtsfunctionarissen

Pop-up special event AF

7 oktober komen aandachtsfunctionarissen huiselijk geweld en kindermishandeling, van zeer uiteenlopende organisaties, weer samen tijdens ons special event. 

Een dag om samen te leren van successen en dilemma’s maar ook om te ervaren dat je onderdeel bent van een groep professionals met allemaal dezelfde missie.

We maken er een enerverende dag van met interessante uitwisseling en veel interactie.