#082 Diane Ruthgeerts – Geboeid door narcisme

Diane Ruthgeerts Narcisme podcast

Diane Ruthgeerts is deze week te gast in de podcast, met als onderwerp Narcisme.

‘Narcisme is zo een complex begrip. En stilaan – en ik vind dat zorgwekkend – is het een modewoord, om niet te zeggen soms een scheldwoord. Eigenlijk is dat zorgwekkend, omdat daardoor de ernst van een narcistische stoornis buiten beeld dreigt te blijven. Dus je hebt heel veel narcistische kenmerken, iedereen vindt die terug in checklijsten, maar ik ben nogal geneigd om het te hebben over de narcistische dynamiek wat nog niet een stoornis is. En de narcistische dynamiek kijkt ook naar wat iemand niet toont met zijn gedrag. Checklijsten zijn allemaal gedragskenmerken. 

Maar de essentie van narcisme is wat iemand niet toont, wat iemand met zijn gedrag probeert te verbergen en dat is een instabiele basis, een innerlijke gesteldheid van onzekerheid, van schaamte, van angst, van minderwaardigheid zelfs. Van een onvermogen om langdurig intieme relaties aan te gaan en een gebrek aan vitaliteit. En naar buiten, als een narcistische paradox, komen die charmant, solide enzo over. Dus nietsvermoedende hulpverleners kunnen het niet gemakkelijk zien.’

Diane geeft in deze podcast uitleg over de cirkel van de narcistische dynamiek, maar ook over het patroon met de andere persoon met wie de narcist een relatie heeft. Hoe werkt dat proces? En wat doet het met kinderen, die een ouder hebben met narcisme? Hoe kun je die helpen?

Waarom doet iemand met narcistische kenmerken dit, wat levert het voor hem of haar op?

En nog belangrijker, hoe herken je als hulpverlener dat er narcistische dynamieken spelen. Hoe laat je je als professional niet beetnemen in manipulaties van iemand met narcisme? Waar moet je op letten in gesprekken met cliënten? En hoe help je vervolgens de slachtoffers op een goede manier?

Luister het in dit zeer boeiende gesprek van Margreet Timmer met Diane Ruthgeerts.

Geboeid door narcisme

ze werd door opleiding en ervaring geïntrigeerd door de verbanden tussen psychische problemen en de context waarin mensen waren opgevoed. Diane heeft een prachtig boek geschreven getiteld ‘Geboeid door Narcisme

Ze werkte als pesso-therapeut en deed co-counseling, waarin ze mensen vooral hielp los te komen van pijnlijke ervaringen door ontlading via het lichaam.

In haar werk maar ook persoonlijk leven kwam Diane mensen tegen die haar de wenkbrauwen deden fronsen; mensen die op alle fronten in hun leven problemen hadden en daar nooit bij stilstonden, de fout lag altijd bij iemand anders. Die gingen kil en harteloos om met mensen, hadden een compleet gebrek aan affectieve empathie.

Daardoor groeide het idee dat het heel interessant zou zijn als ze die problemen van narcisme kon koppelen aan de pesso-gedachte. Want als er iets is dat ze van de pessotherapie-gedachte geleerd had, is het de basisnood van begrenzen. We hebben het allemaal over warmte, voeding krijgen, steun krijgen, beschermd worden, en pessotherapie noemt begrenzing als extra basic need. Als er een pathologie is die compleet met grenzeloos zijn te maken heeft is het wel narcisme.

Diane wilde een boek schrijven voor een breed publiek, niet voor professionals (hoewel de ervaring leert dat ongelooflijk veel professionals er ontzettend veel aan hebben, sommigen zeggen ‘het is mijn bijbel geworden en het ligt naast mijn bed’).  Met theorie die onderbouwd is maar ook persoonlijke verhalen en verhalen van cliënten.

Veel luisterplezier!

Deel deze pagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Overige podcasts
Bijbehorende trainingen
Wettelijke kaders
Driedaagse training
Complexe scheidingen
Tweedaagse training
Wettelijke kaders
Eendaagse training
Bijbehorende blogberichten
Blog
22 maart 2022
Complexe scheiding en de taak van de jeugdprofessional “Vechtscheidingen oorzaak overbelaste jeugdzorg”, kopte het Algemeen Dagblad laatst. Het gebeurde naar...
Blog
27 januari 2022
‘Hoeveel scheidingen ontwikkelen zich tot een complexe scheiding doordat we als professionals onvoldoende weten wat we moeten doen?’ vroeg ik laatst aan...

7 oktober 2024 Special event voor aandachtsfunctionarissen

Pop-up special event AF

7 oktober komen aandachtsfunctionarissen huiselijk geweld en kindermishandeling, van zeer uiteenlopende organisaties, weer samen tijdens ons special event. 

Een dag om samen te leren van successen en dilemma’s maar ook om te ervaren dat je onderdeel bent van een groep professionals met allemaal dezelfde missie.

We maken er een enerverende dag van met interessante uitwisseling en veel interactie.