#106 Margreet Timmer – Risicotaxatie

Risicotaxatie TIMM Consultancy Margreet Timmer Veiligheidsplanning

Bij steeds meer organisaties wordt een instrument gebruikt om de risico’s op kindermishandeling in te schatten. Je kunt hierbij denken aan; ARIJ, LIRIK, CARE-nl of de nieuwe versie CARE V2 of COMPLI-kaarten.

Maar wanneer ik tijdens trainingen vervolgens vraag wat doe je met de uitkomsten blijft het nog wel eens stil. ‘We hebben het zo afgesproken’, ‘Dan weten we hoe het staat met de risico’s’. Maar is dat het dan?

Je hebt niets aan een risicotaxatie als je vervolgens geen passende interventie hebt

Alleen weten dat iemand ergens risico op loopt, daar heb je niets aan. Weten wat je vervolgens met die uitkomsten kunt doen is enorm belangrijk.

Het juiste moment

De lijsten worden vooral gebruikt als er al een signaal of vermoeden van kindermishandeling of huiselijk geweld is.  Ze helpen om de risico’s breed in kaart te brengen. Ook krijg je er duidelijkheid mee over wat je nog niet weet en wat je wellicht nog te weten moet komen. Ze helpen je om een tunnelvisie te voorkomen.

In alle gevallen dat er een veiligheidsplan gemaakt wordt, omdat er sprake is van kindermishandeling, is het nodig om gebruik te maken van een risicotaxatie instrument. Je wilt dan in de 2e fase weten wat de veroorzakende en instandhoudende factoren zijn.

Je gebruikt hem op meerdere momenten en op verschillende manieren.

Waarom gebruik je een risicotaxatie instrument

  • Geeft op een gestructureerde manier veel informatie
  • Je bespreekt ook de onderwerpen waar je zelf minder snel aan denkt of die je lastiger vindt om te bespreken
  • Zicht op de situatie vanuit meerdere perspectieven
  • Zicht op de onderliggende stressfactoren
  • Je kunt de urgentie en volgorde voor interventies bepalen
  • Helpen om tunnelvisie te voorkomen

Praat met betrokkenen over de risicofactoren

Ouderfactoren wegen het zwaarst en zijn vaak het meest confronterend om met ouders te bespreken. En toch is het belangrijk om dit wel te doen. In de risicotaxatie instrumenten staan ze daarom bovenaan. In het gesprek met de ouders kan dit te confronterend zijn.

Begin daarom van buiten naar binnen.

Leg uit

Om de motivatie en daarmee de openheid van ouders te vergroten is het belangrijk dat je met een goede onderbouwing komt. Leg uit waarom je hierover wilt praten. Wat hen dit gaat opleveren en wat je met de informatie doet.

Wil je meer weten over risicotaxatie en leren werken met je eigen set COMPLI-kaarten? Kom dan naar de bijbehorende training;

Risicotaxatie met de COMPLI-kaarten

Meer over Margreet: eigenaar en directeur van TIMM Consultancy en Het LOCK. Ontwikkelt en geeft trainingen op het gebied van veiligheidsplanning en gespreksvoering, aan professionals die werkzaam zijn binnen de zorg voor de jeugd. 

Deel deze pagina

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Overige podcasts
Bijbehorende trainingen
Veiligheidsplanning
Eendaagse training
Veiligheidsplanning
Bijeenkomst van 3 uur
Veiligheidsplanning
Vierdaagse training
Bijbehorende blogberichten
Blog
1 november 2022
Dat doe je met COMPLI-kaarten Praten over leuke dingen, over successen, geeft energie. Praten over dingen die niet (zo goed)...
Blog
21 februari 2022
5 voordelen van gezamenlijke risicotaxatie Werken aan het vergroten van de veiligheid van kinderen en hun ouders doen we door...
Blog
10 februari 2020
Wat is het verschil tussen een veiligheidstaxatie en een risicotaxatie? Veiligheidstaxatie Bij een veiligheidstaxatie breng je de feitelijke, actuele zorgen...

28 November 2024 Studiedag - Complexe echtscheiding

Jolande ter Avest en Mintje Groot Nibbelink gaan op onze studiedag dieper in op onderwerpen zoals:   

  • Conflictdynamiek   
  • Waarheidsvinding   
  • Opbouwen van vertrouwen met cliënten 

Leer patronen herkennen, fabels doorbreken en ontdek praktische tips voor jouw werk!