#129 Podcast met Roland Verdouw – Het neurosequentiële model

Het neurosequentiële model
Het neurosequentiële model

Het neurosequentiële model, ontwikkeld door Bruce Perry, helpt om te begrijpen hoe de hersenen zich ontwikkelen en wat kinderen nodig hebben om gezond op te groeien. Roland Verdouw kwam in 2004 voor het eerst in aanraking met dit werk en is sindsdien enthousiast over deze manier van kijken naar kinderen, vooral omdat het helpt om te bepalen hoe je het beste met getraumatiseerde kinderen kunt werken.

Het neurosequentiële model legt uit hoe de hersenen zich ontwikkelen van onder naar boven en van binnen naar buiten. Dit inzicht helpt te begrijpen wat kinderen nodig hebben voor een gezonde ontwikkeling en wat er mis kan gaan bij verwaarlozing, mishandeling of misbruik. Roland benadrukt dat ervaringen het brein kunnen veranderen, zowel positief als negatief. Dit model helpt ons om te weten welke benadering het beste werkt voor getraumatiseerde kinderen.

Roland vindt dit model waardevol omdat het voor iedereen toepasbaar is: iedereen heeft een brein dat altijd in contact staat met het lichaam en de omgeving. Het model kan worden gebruikt in therapie, onderwijs, pleegzorg en andere begeleiding. Het biedt een hulpmiddel om het therapeutische proces beter vorm te geven, vooral bij kinderen die relationeel beschadigd zijn.

Het is belangrijk om lichaamsgerichte en ervaringsgerichte benaderingen te gebruiken, omdat praten alleen vaak niet genoeg is voor kinderen die diep getraumatiseerd zijn.

Roland heeft het model in zijn werk geïntegreerd en geeft mooie voorbeelden hoe het helpt om kinderen beter te begrijpen en te behandelen. Alle ervaringen, niet alleen die in therapie, dragen bij aan het welzijn van het kind en daarom is het belangrijk om dit in het dagelijks leven te integreren.

Dit is deel 1 van de podcast over het neurosequentiële model, deel 2 volgt over 2 weken.

Over Roland Verdouw

Roland is kinder- en jeugdpsychiater en werkt twee dagen per week bij een polikliniek van Youz in Voorburg, die gespecialiseerd is in hechting en trauma. Daarnaast werkt hij twee dagen per week in Friesland bij KieN, een instelling voor specialistische geestelijke gezondheidszorg. Eén dag per week besteedt hij aan TeamNEXT, een initiatief dat hij samen met drie collega’s heeft opgericht om het werk van Bruce Perry te verspreiden.

Deze podcast met Roland Verdouw sluit goed aan bij onze trainingen binnen het thema trauma. We nodigen je dan ook van harte uit om je aan te melden voor een van deze trainingen:

Deel deze pagina

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Overige podcasts
Bijbehorende trainingen
Trauma
Tweedaagse training
Bijbehorende blogberichten
Geen blogberichten gevonden.

7 oktober 2024 Special event voor aandachtsfunctionarissen

Pop-up special event AF

7 oktober komen aandachtsfunctionarissen huiselijk geweld en kindermishandeling, van zeer uiteenlopende organisaties, weer samen tijdens ons special event. 

Een dag om samen te leren van successen en dilemma’s maar ook om te ervaren dat je onderdeel bent van een groep professionals met allemaal dezelfde missie.

We maken er een enerverende dag van met interessante uitwisseling en veel interactie.