#130 Podcast met Roland Verdouw – Het neurosequentiële model deel 2

Het neurosequentiële model

In het tweede deel van de podcast deelt Roland Verdouw zijn ervaringen in het werken met pleegouders en kinderen die complexe situaties hebben meegemaakt. Hij maakt gebruik van het neurosequentiële model om beter te begrijpen wat kinderen nodig hebben voor een gezonde ontwikkeling, met nadruk op regulatie, relatie en redeneren als essentiële aspecten in de hulpverlening. Dit model fungeert als een lens waardoor hij de behoeften van kinderen en hun situaties bekijkt.

De rol van intuïtie is belangrijk bij ervaren hulpverleners en pleegouders, waarbij het neurosequentiële model deze intuïtieve gevoelens ondersteunt. Verandering vergt tijd en het is cruciaal is om het tempo van het kind te respecteren. Dit kan  enkel wanneer er vertrouwen is.

Psycho-educatie is een therapeutisch middel waarbij kinderen leren begrijpen waarom ze op bepaalde manieren reageren. Dit proces helpt hen hun eigen gedrag te accepteren en verantwoordelijkheid te nemen voor hun handelingen.

Een holistische aanpak richt zich niet alleen op het kind, maar ook op het gezin en de bredere omgeving. Kortere, regelmatige interventies zijn te verkiezen boven langere sessies per week, omdat deze vaak effectiever zijn. Samenwerking tussen hulpverleners, scholen en gezinnen is cruciaal, waarbij scholen niet alleen als leerinstellingen worden gezien, maar ook als veilige omgevingen waar kinderen zich gereguleerd voelen.

Authenticiteit, geduld en zelfzorg voor hulpverleners is belangrijk. Te rigide protocollen kunnen  de menselijke kant van hulpverlening belemmeren. Roland laat ons de schoonheid van het vak, waarin echte menselijke connecties en kleine successen centraal staan zien. Dit helpt bij het, op een persoonlijke en effectieve manier, begrijpen en ondersteunen van mensen..

Over Roland Verdouw

Roland is kinder- en jeugdpsychiater en werkt twee dagen per week bij een polikliniek van Youz in Voorburg, die gespecialiseerd is in hechting en trauma. Daarnaast werkt hij twee dagen per week in Friesland bij KieN, een instelling voor specialistische geestelijke gezondheidszorg. Eén dag per week besteedt hij aan TeamNEXT, een initiatief dat hij samen met drie collega’s heeft opgericht om het werk van Bruce Perry te verspreiden.

Deze podcast met Roland Verdouw sluit goed aan bij onze trainingen binnen het thema trauma. We nodigen je dan ook van harte uit om je aan te melden voor een van deze trainingen:

Deel deze pagina

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Overige podcasts
Bijbehorende trainingen
Trauma
Tweedaagse training
Bijbehorende blogberichten
Geen blogberichten gevonden.

28 November 2024 Studiedag - Complexe echtscheiding

Jolande ter Avest en Mintje Groot Nibbelink gaan op onze studiedag dieper in op onderwerpen zoals:   

  • Conflictdynamiek   
  • Waarheidsvinding   
  • Opbouwen van vertrouwen met cliënten 

Leer patronen herkennen, fabels doorbreken en ontdek praktische tips voor jouw werk!