Kinderen hun gevoel van waarde teruggeven
Stel je voor: een kind dat zoveel heeft meegemaakt dat de wereld een onveilige plek is geworden. Hoe help je zo’n kind om weer te gaan lachen, te vertrouwen, en een toekomst op te bouwen? Een pittige uitdaging, toch?
Misschien herken jij deze vraag. Je wilt het beste voor deze kinderen, maar waar begin je? Welke aanpak werkt het beste? En misschien nog wel belangrijker: hoe zorg je ervoor dat het kind zich echt gezien en gehoord voelt?
Sabine Vermeire legt het mooi uit: het is alsof deze kinderen in een kolkende rivier terecht zijn gekomen. Ze hebben geen houvast meer, en hun omgeving — ouders, hulpverleners, vrienden — zwemmen vaak met hen mee, zonder dat iemand de controle heeft. Het is niet jouw taak om ze er direct uit te trekken, want dan verdrink je samen. In plaats daarvan, bouw je samen met het kind aan een veilige plek, een oever waar ze even op adem kunnen komen. Hier begint de echte reis naar herstel.
Wat kunnen professionals tijdens die reis doen?
De reis begint met erkenning. Veel kinderen voelen zich onzichtbaar, nutteloos zelfs. Het is belangrijk dat we niet alleen kijken naar wat ze hebben meegemaakt, maar ook naar waar ze nog betekenis hebben. Wie geeft om hen? Voor wie maken zij een verschil, hoe klein ook? Dit simpele onderzoek kan het begin zijn van een nieuwe weg, weg van de negatieve verhalen die ze over zichzelf zijn gaan geloven.
Controle en waarde terugvinden
Daarnaast vraagt het werken met getraumatiseerde kinderen om een brede blik. Het trauma zit niet alleen in hun hoofd; het zit in hun lijf, in hun relaties, in alles wat ze doen. Het vraagt om een aanpak waarin je samen met hen op zoek gaat, zonder van tevoren te weten waar jullie uitkomen. Misschien spannend, maar ook waardevol. Want juist in dat proces kunnen kinderen hun gevoel van controle en waarde terugvinden.
Kleine gebaren
En wat als intensieve behandeling nog niet direct mogelijk is? Soms zijn het de kleine gebaren die het verschil maken. Een knipoog, een glimlach, simpelweg laten zien dat je ze ziet. Het gaat erom dat je naast ze staat, zonder het over te nemen. Want zodra je dat doet, zeg je eigenlijk: “Jij kunt dit niet zelf.” Terwijl het juist de bedoeling is dat ze weer leren geloven dat ze dat wél kunnen.
Benieuwd naar meer inzichten over hoe je kinderen helpt herstellen van trauma? Luister dan naar onze nieuwe podcast waarin Margreet Timmer en Sabine Vermeire dieper ingaan op deze vragen.
Over Sabine Vermeire: Sabine is systemisch en narratief psychotherapeut bij de Interactie Academie. Ze is gespecialiseerd in het werken met kinderen, jongeren en gezinnen in moeilijke omstandigheden zoals hechtingsproblemen, geweld en misbruik. Ze gebruikt creatieve methodieken wanneer praten moeilijk is en leidt daarnaast opleidingen en coacht professionals in de zorg.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
7 oktober komen aandachtsfunctionarissen huiselijk geweld en kindermishandeling, van zeer uiteenlopende organisaties, weer samen tijdens ons special event.
Een dag om samen te leren van successen en dilemma’s maar ook om te ervaren dat je onderdeel bent van een groep professionals met allemaal dezelfde missie.
We maken er een enerverende dag van met interessante uitwisseling en veel interactie.