Vanaf het eerste contact investeert Marjo veel tijd om contact op te bouwen met de gezinsleden. De samenwerkingsrelatie is onmisbaar in het creëren van nieuwe veiligheid
De aanmelder heeft een belangrijke rol. Ze moeten duidelijk maken waarom Marjo of haar collega’s betrokken zijn. Zij verwoorden hoeveel ruimte er is en zij stellen de bodemeisen op. Dat wat er echt niet meer mag gebeuren en wat de ondergrens is. Marjo gebruikt de schaalvraag om duidelijk te krijgen wat er goed gaat en wat er nog beter moet. De aanmelder denkt ook na over de consequenties; wat gaan we doen wanneer het niet lukt.
Centraal staan de danger statements; waar maken anderen zich zorgen over wat er kan gebeuren als er niets verandert. Dan wordt er stap voor stap samen een plan gemaakt waar iedereen zich prettig bij voelt. Een plan waardoor iedereen gerustgesteld is dat het goed komt.
Marjo geeft de gezinsleden veel ruimte te geven. Voor ouders is het belangrijk om te merken; ‘Ze laten ons niet los’. Om steeds weer te onderzoeken hoe de samenwerkingsrelatie is maakt Marjo gebruik van de flowchart van oplossingsgericht werken. Dit is erg helpend, hebben we nog een samenwerkingsrelatie of is er iets nodig om deze weer te verbeteren?
Vragen zoals; ‘Hoe was het vorige gesprek?’, ‘Wat is je bijgebleven?’, ‘Wat was helpend?’, ‘En wat niet?’, zorgen ervoor dat ouders stap voor stap meegenomen worden in het proces. Het is belangrijk dat de motor aan gaat bij ouders, zij moeten in actie komen en niet per se jij als hulpverlener.
Transparantie ontstaat door gebruik te maken van 3 flappen; zorgen, krachten en wat moet er gebeuren. Dit maakt het inzichtelijk voor ouders en zorgt aan de ene kant voor tempo en transparantie en van de andere kant helpt het ook om te vertragen. Het helpt ook om samen te kijken naar wat opgeschreven is. Samen kijken is dit het, klopt het zo of missen we nog iets.
Marjo maakt in het gesprek met ouders ook steeds weer de link naar de kinderen. De vraag; ‘Wat merkt jouw kind daarvan?’ wordt keer op keer gesteld.
Zonder netwerk geen nieuwe veiligheid daarom wordt er gekeken wie kan helpen. Wie uit de eigen omgeving van het gezin kan helpen om goed voor de kinderen te zorgen? Soms zijn ouders het helemaal net gewend om mensen uit hun omgeving te vragen. Dit is best een stap maar zonder netwerk geen nieuwe veiligheid. In Nederland geen netwerk hebben, dat kan (bijna) niet. Misschien weten ze nog niet dat je hulp nodig hebt of dat ze nodig zijn maar daar ga je samen aan werken. Er zijn altijd mensen die zeggen; ‘ja natuurlijk wil ik dat doen’.
Herstellen van onveiligheid doe je in contact met anderen.
Veiligheidsafspraken zijn heel erg gedetailleerd, soms gaan ze over time-outs en soms ook gaan ze eerst over een tijdelijke pek voor kinderen.
Het kost tijd, je maakt afspraken en die moet je uitproberen en weer bijstellen. Grote afspraken zoals geen ruzie meer worden heel klein gemaakt door vragen zoals; ‘Wat doe je als er meningsverschillen zijn?’, ‘Hoe kun je op een andere manier ruzie maken zodat de kinderen daar niet bang van worden?’.
Als ouders zich weer kunnen inleven in hoe het voor hun kinderen is. De motor moet aan bij ouders. Ze moeten het snappen, pas dan kunnen ze het eigen maken en volhouden.
Doorvragen, de tijd nemen, samen doordenken, netwerk inzetten en aansluiten bij de gezinsleden dat is wat nodig is om goede veiligheidsplannen te maken.
Luister naar de podcast om nog veel meer tips en adviezen van Marjo.
Marjo en haar collega Tycho Vecht werken aan jaren met Signs of Safety. Jaren geleden heeft Margreet training gegeven bij de organisatie waar Marjo werkt en nog altijd volgen zij elkaar.
Marjo Alkema werkt bij Altra jeugdzorg en onderwijs. Zij is Signs of Safety trainer en begeleid zelf ook nog gezinnen wanneer er sprake is van huiselijk geweld en kindermishandeling.
Signs of safety kan ingezet worden bij elk gezin waarbij er zorgen zijn over de veiligheid van kinderen. Om de zorgen weg te nemen en de veiligheid te vergroten wordt er een veiligheidsplan gemaakt. Hierbij wordt samen met gezin gekeken welke mensen in de omgeving kunnen helpen bij het realiseren van veiligheid voor de kinderen.
Deze podcast sluit goed aan bij onze training binnen het thema Veiligheidsplanning. We nodigen je dan ook van harte uit om je aan te melden voor de training Samenwerken aan Veiligheid.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
7 oktober komen aandachtsfunctionarissen huiselijk geweld en kindermishandeling, van zeer uiteenlopende organisaties, weer samen tijdens ons special event.
Een dag om samen te leren van successen en dilemma’s maar ook om te ervaren dat je onderdeel bent van een groep professionals met allemaal dezelfde missie.
We maken er een enerverende dag van met interessante uitwisseling en veel interactie.