#118 Mintje Groot Nibbelink – Valkuilen bij complexe scheidingen

Valkuilen bij complexe scheidingen Mintje Groot Nibbelink trainer complexe scheidingen

Valkuilen bij complexe scheidingen. Het blijft ingewikkeld om lastige onderwerpen aan te stippen wanneer je in gesprek bent met 2 ouders die het pertinent oneens met elkaar lijken te zijn. Mensen worden daar ongemakkelijk van. Vooral als jezelf het liefst conflicten vermijdt. Hoeveel ongemak kun je verdragen aan de gesprekstafel? 

Erkennen 

Ieder mens heeft de behoefte om zich ten diepste gehoord te voelen. Wanneer ouders gescheiden zijn en die behoefte niet op tafel liggen gaan veel conflicten over ogenschijnlijk kleine dingen en wordt de strijd gevoerd over de inhoud 

Begin in de gesprekken altijd met het erkennen van wat er klem zit. Je hoeft niet direct tot een oplossing te komen. Vaak gaat het daar niet om. 

Mensen zijn nog wel eens bang dat ze met het erkennen van wat iemand zegt gezien worden als partijdig. Daarom is het de kunst is om de erkenning beide kanten op te laten gaan. Maar ook dat je uitlegt wat en waarom je iets doet. 

‘Soms blijf ik iets langer bij de een omdat ik het dan nog niet goed genoeg begrijp, of het nog beter wil begrijpen’ 

Consequenties van keuzes 

Wanneer een ouder het niet eens is met de manier van opvoeden van de andere ouder hebben ze verschillende keuzes; het laten rusten, onderhandelen/overleggen of het voorleggen aan de rechter. Welke route zij kiezen is aan hen. Jij gaat samen met de ouder de consequenties van de verschillende keuzes op een rijtje zetten i.p.v. het voeren van een inhoudelijke discussie over het dilemma of de keuze. 

‘Ongevraagd advies verdwijnt in de prullenbak’ 

Welke keuzemogelijkheden zijn er en wat zijn de mogelijke consequenties van die keuze. En is de ouder bereid om deze consequenties voor lief te nemen.  

De valkuilen bij complexe scheidingen

De dilemma’s van ouders kunnen soms gaan over hele alledaagse issues in de opvoeding van kinderen. In de podcast geeft Mintje hier mooie voorbeelden van en geeft ze een mooie onderbouwing. 

Over Mintje: een spontane en gedreven trainer, familiemediator en conflictadviseur, gespecialiseerd in het verbeteren van communicatie en het omgaan met (ernstig geëscaleerde) conflicten. Ze geeft trainingen voor Timm Consultancy en is mediator bij Groot Nibbelink Mediation.

Veel luisterplezier!

Mintje heeft ook een aantal hele waardevolle blogs geschreven dan heel mooi aansluiten bij deze podcast. Dus als je nog veel meer geïnspireerd wilt raken zijn hier de linkjes;

Deel deze pagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Overige podcasts
Bijbehorende trainingen
26 contacturen
Complexe scheidingen
Tweedaagse training
Complexe scheidingen
Training op locatie (3 uur) en drie keer coaching online (2uur)
Bijbehorende blogberichten
Blog
5 april 2023
Scheiden is heftig. Het is een life-event met een enorme impact op het leven van volwassenen én kinderen. Veel gezinnen...
Blog
18 april 2022
Als jeugd-en gezinswerker heb je regelmatig te maken met gescheiden ouders. Je merkt dat ouders het met elkaar oneens zijn,...
Blog
22 maart 2022
Complexe scheiding en de taak van de jeugdprofessional “Vechtscheidingen oorzaak overbelaste jeugdzorg”, kopte het Algemeen Dagblad laatst. Het gebeurde naar...

Kom naar het Event : Veiligheid in verbinding

Veiligheid in Verbinding

Heb jij je al aangemeld? Op 25 april vieren we 15 jaar TIMM Consultancy met een geweldig event. We zetten de samenwerking centraal. Het belangrijkste onderdeel van Samen werken aan veiligheid.

We maken er een enerverende dag van met interessante uitwisseling en veel interactie.