#117 Chantal Cornelissen – Verbindend Gezag

Chantal Cornelissen

Jongeren met meervoudig trauma doordat zij in hun jeugd heel veel meegemaakt hebben kunnen in veel verschillende ontwikkelingsgebieden vastlopen. Vanuit trauma zie je dat ze angsten hebben ontwikkeld, depressief zijn, ze niet helpende coping mechanisme ontwikkeld hebben zoals het gebruik van drugs, veel weglopen of auto-mutileren.

Dan is het belangrijk dat je als pedagogisch medewerker zorgt voor veiligheid en dat vergt een lange adem en een duidelijke visie.

Chantal en haar team hebben de visie gevonden in verbindend gezag en Slapende honden wakker maken.

Vanuit 3 invalshoeken wordt gewerkt aan veiligheid; 1. Fysieke veiligheid 2. Pedagogische veiligheid 3. Emotionele veiligheid

Je gebruikt relatiegebaren om de jongere steeds te laten weten dat je nabij bent, dat je de verbinding zoekt. Je spreekt je zorg uit en soms wordt die ondersteund met een aankondingsbrief.

Chantal geeft in deze podcast hele mooie voorbeelden van situaties waarin zij keer op keer weer de verbinding maken met de jongeren.

Een pittig maar heel waardevol proces om vanuit deze visie te werken.

Over Chantal; Gedragsdeskundige bij twee residentiele behandelgroepen in Tegelen en Horn bij Pactum Jeugdhulp. Twee groepen voor kinderen van 13 tot soms 20 jaar.

Deel deze pagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Overige podcasts
Bijbehorende trainingen
Trauma
Veiligheidsplanning
Vierdaagse training
Bijbehorende blogberichten
Blog
11 september 2023
De veiligheid vergroten in gezinnen en partnerrelaties gaat alleen maar vanuit een oprechte samenwerkingsrelatie met de ander. Het is een...
Blog
10 mei 2021
Ontwikkelingstrauma; samenwerken aan herstel Een kind dat op jonge leeftijd trauma’s heeft meegemaakt, zal hier ook later nog last van...
Blog
29 januari 2020
Het stoppen van kindermishandeling begint met signaleren en vervolgens het maken van een plan. Daarbij komen al snel allerlei dilemma’s...

7 oktober 2024 Special event voor aandachtsfunctionarissen

Pop-up special event AF

7 oktober komen aandachtsfunctionarissen huiselijk geweld en kindermishandeling, van zeer uiteenlopende organisaties, weer samen tijdens ons special event. 

Een dag om samen te leren van successen en dilemma’s maar ook om te ervaren dat je onderdeel bent van een groep professionals met allemaal dezelfde missie.

We maken er een enerverende dag van met interessante uitwisseling en veel interactie.