Jongeren met meervoudig trauma doordat zij in hun jeugd heel veel meegemaakt hebben kunnen in veel verschillende ontwikkelingsgebieden vastlopen. Vanuit trauma zie je dat ze angsten hebben ontwikkeld, depressief zijn, ze niet helpende coping mechanisme ontwikkeld hebben zoals het gebruik van drugs, veel weglopen of auto-mutileren.
Dan is het belangrijk dat je als pedagogisch medewerker zorgt voor veiligheid en dat vergt een lange adem en een duidelijke visie.
Chantal en haar team hebben de visie gevonden in verbindend gezag en Slapende honden wakker maken.
Vanuit 3 invalshoeken wordt gewerkt aan veiligheid; 1. Fysieke veiligheid 2. Pedagogische veiligheid 3. Emotionele veiligheid
Je gebruikt relatiegebaren om de jongere steeds te laten weten dat je nabij bent, dat je de verbinding zoekt. Je spreekt je zorg uit en soms wordt die ondersteund met een aankondingsbrief.
Chantal geeft in deze podcast hele mooie voorbeelden van situaties waarin zij keer op keer weer de verbinding maken met de jongeren.
Een pittig maar heel waardevol proces om vanuit deze visie te werken.
Over Chantal; Gedragsdeskundige bij twee residentiele behandelgroepen in Tegelen en Horn bij Pactum Jeugdhulp. Twee groepen voor kinderen van 13 tot soms 20 jaar.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
7 oktober komen aandachtsfunctionarissen huiselijk geweld en kindermishandeling, van zeer uiteenlopende organisaties, weer samen tijdens ons special event.
Een dag om samen te leren van successen en dilemma’s maar ook om te ervaren dat je onderdeel bent van een groep professionals met allemaal dezelfde missie.
We maken er een enerverende dag van met interessante uitwisseling en veel interactie.