Een goede samenwerkingsrelatie opbouwen met de uitgangspunten van Signs of Safety

In 7 stappen een goed veiligheidsplan maken met de uitgangspunten van Signs of Safety

Een goede samenwerkingsrelatie opbouwen en de uitgangspunten van Signs of Safety.

Het belangrijkste instrument dat een professional heeft om de veiligheid van de kinderen langdurig en betekenisvol te verbeteren is de samenwerkingsrelatie met de ouders en het kind. Zonder deze samenwerkingsrelatie zullen ouders geen openheid geven en is de kans groot dat er geen daadwerkelijke verbetering van de veiligheid van het kind optreedt.

De basis voor deze samenwerkingsrelatie wordt vanaf het allereerste contact gelegd wanneer de professional zich betrouwbaar opstelt, transparant werkt en het gezin op de hoogte houdt van vervolg stappen.

Het is belangrijk om alle informatie open op tafel te leggen en geen informatie achter te houden. Ook al zijn het onderbuikgevoelens of vage geruchten ouders hebben er recht op om te weten welke informatie je hebt. Zo kun je sneller to-the-point komen en hoef je nergens om heen te draaien en ouders begrijpen beter waarom je bepaalde vragen stelt.

De professional zal gedurende het gehele proces alert moeten zijn op het verstevigen van de samenwerkingsrelatie. Hoe steviger deze wordt hoe makkelijker het wordt voor ouders om zich kwetsbaar op te stellen en te bespreken wat hen bezighoudt.

De uitgangspunten voor het opbouwen van een goede samenwerkingsrelatie die binnen Signs of Safety gehanteerd worden zijn:

 • Respecteer de cliënt als iemand die het waard is om mee samen te werken. Waardeer de persoon om zijn eigen inbreng en kennis.
 • Werk samen met de persoon, niet met de mishandeling. Durf verder te kijken dan het zorgelijke gedrag. Hoe gaat het echt met deze ouder?
 • Besef dat samenwerking ook mogelijk is wanneer er dwang is vereist. Het betekent dat we op zoek moeten gaan naar de motivatie om met ons in gesprek te gaan. Welke veranderwens heeft de ander zelf?
 • Erken dat in elk gezin signalen van veiligheid aanwezig zijn. Deze signalen van veiligheid moeten we eerst verhelderen, zonder deze kennis wordt het heel erg lastig om een veiligheidsplan te maken.
 • Blijf veiligheid centraal stellen. Laat je niet verleiden om te veel te focussen op allerlei ad-hoc vragen en problemen. En zoek de oplossing niet in het inzetten van nieuwe hulpverleningsvormen. Zorg er voor dat eerst de veiligheid hersteld is.
 • Ga na wat de cliënt zelf wil. Door te focussen op de toekomst en te praten over de veranderwens ontstaat motivatie bij de cliënt. Het gaat om de toekomst zoals de cliënt die zelf voor ogen heeft en ook over de manier waarop de cliënt dit zelf wil bereiken.
 • Zoek altijd naar de details. Een veiligheidsplan wordt opgebouwd uit gedetailleerde informatie zodat iedereen precies weet wat er bedoelt wordt. Zowel de zorgen als de krachten worden tot in detail besproken. Pas als je precies weet hoe je in het verleden gezorgd hebt voor veiligheid kun je dit in de toekomst ook weer toepassen.
 • Concentreer je op het tot stand brengen van kleine veranderingen. Kleine, haalbare stappen motiveren om aan de slag te gaan. Door de veranderingen uit te vergroten zorg je voor succeservaringen.
 • Verwar de details van de zaak niet met oordelen. Anderen zullen de details wellicht anders interpreteren, stel daarom je oordeel uit.
 • Bied keuzemogelijkheden. Hiermee activeer je de ander en voorkom je onnodige dwang.
 • Behandel het gesprek als een platform voor verandering. Middels het gesprek draag je bij aan kleine gedragsveranderingen. Dit doe je onder andere door nieuwsgierig te blijven en door te blijven vragen.

Tijdens de trainingen zijn we altijd erg benieuwd hoe de deelnemers investeren in een samenwerkingsrelatie. Ook van jou horen we graag je succeservaringen! Hoe lukt het jou om een goede samenwerkingsrelatie op te bouwen, gebruik je daarbij de uitgangspunten van Signs of Safety?

Blog geschreven door Margreet Timmer

Zoek je meer informatie over Veiligheidsplanning en risicotaxatie?

 

We hebben meerdere trainingen opgenomen in ons aanbod over Veiligheidsplanning en risicotaxatie. We hebben verschillend etrainers die zich al jaren gespecialiseren op dit thema. Klik op onderstaande button voor meer informatie over de trainingen. 

 
Ben je ook zo dol op podcasts luisteren? We hebben een podcast opgenomen over risicotaxatie met Arianne Geuze

Als het gaat om het bespreken van vermoedens van kindermishandeling krijg je als professional ook te maken met cliënten die het niet eens zijn met de zorgen of de beschuldigingen. Er wordt dan snel gesproken over ontkennende ouders of ouders met weerstand. Maar kunnen we hier ook anders naar kijken? 

De Resolutions approach biedt handvatten om anders te kijken naar weerstand en ontkenning. In deze podcast een gesprek met Judith Yntema van PDCA en ForLight te Amsterdam over de Resolutions Approach met o.a. de Words and Pictures.

Judith is GZ-psycholoog, cognitief gedragstherapeut en pro-justitia rapporteur.

Veel luisterplezier!

Deel deze pagina
Meer blogberichten
Blog
25 maart 2024
Het woord en beeldverhaal, Words and Pictures, is oorspronkelijk bedoeld om zorgen en moeilijke situaties aan kinderen uit te leggen...
Blog
24 maart 2024
Netwerkberaad gedwongen kader: een waardevol instrument voor beweging in vastgelopen situaties Het klinkt vaak makkelijker dan het is: ‘samenwerken met...
Blog
10 maart 2024
Er is onveiligheid, huiselijk geweld en/of kindermishandeling en wat is dan de rol van de aandachtsfunctionaris? Tijd voor actie. Tijd...

Kom naar het Event : Veiligheid in verbinding

Veiligheid in Verbinding

Heb jij je al aangemeld? Op 25 april vieren we 15 jaar TIMM Consultancy met een geweldig event. We zetten de samenwerking centraal. Het belangrijkste onderdeel van Samen werken aan veiligheid.

We maken er een enerverende dag van met interessante uitwisseling en veel interactie.