Signalen van kindermishandeling oppakken; wat doe jij?
In de december sta ik na een onrustige nacht met een vermoeid hoofd op. Dat worden veel kopjes koffie vandaag. Mijn dochter werd vannacht een paar keer wakker. Een hoop vragen spoken rond in haar hoofd: ‘mama moet ik dan morgen via dezelfde deur de school binnen? Welke juf zal er zijn? Wat gaan we dan doen?’. Een week eerder vakantie betekent voor mijn dochter vooral stress omdat wij een cruciaal beroep hebben en zij naar de noodopvang gaat.
Nood
Het woord noodopvang wordt door iedereen gebruikt, ouders onderling hebben het erover en ook op scholen is het een normaal begrip geworden. Mijn hoog gevoelige dochter neemt het heel letterlijk en ervaart vooral stress omdat het allemaal anders gaat dan normaal en het vast ook echt NOOD is dat zij daar heen moet. Voor ons als ouders de taak om haar te begeleiden, emoties te reguleren en te laten ontspannen. Ik merk dat ik dat soms wel eens lastig vind, de antwoorden op haar vragen heb ik ook niet allemaal paraat, mijn eigen emoties zijn ook niet zo gereguleerd momenteel.
Gelukkig hebben wij verder een vrij stabiel leven, een gezonde relatie en zijn er momenten van ontspannen ouderschap.
De reden dat mijn dochter naar de noodopvang gaat is van andere orde. De stress die zij even heeft ebt weer weg. Na een paar minuten op school zal ze straks weer blij rondlopen. De stress van de kinderen in echte NOOD is helaas zo giftig dat die niet naar een paar minuten zal verdwijnen.
Slachtoffers huiselijk geweld en kindermishandeling
In Nederland zijn jaarlijks zoveel kinderen slachtoffer van huiselijk geweld en of kindermishandeling dat we Justin Bieber 7 keer kunnen laten optreden in de Ziggo Dome. En eigenlijk weten we al dat we nog wat avonden bij kunnen boeken want bekende cijfers zijn altijd een topje van de ijsberg.
Momenteel zitten er zeker 4500 kinderen in de vrouwenopvang, kinderen voor wie een lockdown wéér een stressor is die het brein niet kan verwerken. In mijn werk bij Blijf Groep hoor ik elke werkdag weer de meest complexe situaties. Kinderen die getuige zijn van steekpartijen of kinderen die al vast de scherpe voorwerpen thuis opruimen voor de ‘wat als…’ momenten.
Voor kinderen die zoveel ingrijpende gebeurtenissen meemaken zijn de meest basale dingen het allerbelangrijkst. De school binnen lopen en weten wat er daar gaat gebeuren. Dat je straks aan het touwtje springen bent om de tafels te leren en dat er daarna geluncht wordt. Door deze ‘normale’ momenten kan hun stress even zakken, kan het brein een beetje ademhalen.
Signalen oppakken en werken volgens de stappen van de meldcode
En als ik er dan weer aan denk dat veel kinderen die thuis te maken hebben met geweld niet bekend zijn bij de hulpverlening dan wordt school opeens nóg belangrijker. Eveneens wordt de meldcode huiselijk geweld & kindermishandeling in mijn beleving nog meer van waarde. Want als de voordeuren door corona wat minder vaak opengaan, hoe essentieel is het dan dat signalen worden opgepikt en volgens de afgesproken route worden opgepakt?
Dus mocht je alvast goede voornemens hebben? Laat je organisatie weer trainen in de meldcode! Laten we met elkaar zorgen dat we Justin Bieber net iets vaker in de VS kunnen laten.
Geschreven door Marleen Derks, trainer bij TIMM Consultancy en Het LOCK