Thema

Veiligheidsplanning

Trainingen over het maken van veiligheidsplannen in situaties van huiselijk geweld en kindermishandeling

De aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling is een taak van ons allemaal. Samen met alle betrokken een veiligheidsplan maken dat zorgt voor directe en stabiele veiligheid is hierin een belangrijk onderdeel. Veiligheidsplanning is misschien een gek woord! Wat verstaan we daar nou onder?

Veiligheidsplanning

Als je werkt aan de veiligheid van gezinnen moet je met heel veel aspecten rekening houden. Je kijkt eerst naar wat er in het herstel de directe veiligheid nodig is. Welke zorgen zijn er over actueel gedrag van ouders? Wat heeft al eens voor veiligheid gezorgd? En welke afspraken maken we met elkaar om te zorgen dat er geen nieuwe incidenten meer plaatsvinden? Al deze informatie zet je in het veiligheidsplan.

Daarna onderzoek je wat er in het gezin speelt dat zorgt voor overbelasting, voor stress, boosheid of juist voor apathie, voor niks meer willen of kunnen doen. Hiervoor maak je gebruik van een risicotaxatie instrument zodat je niets over het hoofd ziet. Hieruit komt het hulpverleningsplan voor risicogestuurde hulp.

Als laatste is er aandacht nodig voor de verwerking van alle nare gebeurtenissen. Je focust je op Trauma-geïnformeerde en herstelgerichte zorg. De rol van vrienden en familie is groot gedurende het hele proces.

Safety is not the absence of threat, its the presence of connection 

Gabor Mathé

Hulpmiddelen

We hebben verschillende tools ontwikkeld die jou helpen om in gesprek met jouw cliënt een veiligheidsplan te maken. Bijvoorbeeld de gesprekkaarten voor kinderen, COMPLI-kaarten om de risicofactoren te bespreken en Samen onderweg naar stabiele veiligheid voor de casuïstiek bespreking.

Deze trainingen kun je nu volgen:

Neem gerust een kijkje bij de trainingen die we al ontwikkeld hebben. Staat er niet bij wat je zoekt? Of wil je een korte introductie, een workshop of webinar om misschien een verdiepingsdag, neem dan contact met ons op.

Deel deze pagina

Trainingen die binnenkort starten

Veiligheidsplanning
Eendaagse training
Veiligheidsplanning
Eendaagse training
Veiligheidsplanning
Vierdaagse training
Veiligheidsplanning
Eendaagse training
Veiligheidsplanning
Eendaagse training
Bekijk volledige agenda

Alle trainingen binnen Veiligheidsplanning

Veiligheidsplanning
eendaags event
Veiligheidsplanning
Driedaagse training

Meer informatie

Overige informatie over dit thema

Veiligheidsplanning een verantwoordelijkheid van ons allemaal!

We hebben een breed aanbod met trainingen over veiligheidsplanning. Veel van onze trainers zijn opgeleid door Andrew Turnell, Sonja Parker en Sussie Essex. Belangrijke grondleggers van methodieken als Signs of Safety, Partnering voor Safety en The Resolutions Approach.

We schrijven ook regelmatig blogs over veiligheidsplanning en nemen podcasts op over dit onderwerp. We plaatsen deze in onze nieuwsbrief maar je vindt ze ook op onze blog- en podcastpagina.

Onze aanpak

Alle trainers van TIMM Consultancy weten hoe het er in de praktijk aan toegaat. We werken, of hebben gewerkt in diverse sectoren; o.a. in de jeugdhulp en jeugdbescherming, het brede sociaal domein en de Jeugd- of volwassen GGZ. Wanneer we in de praktijk merken dat er ergens vraag naar is ontwikkelen we nieuw trainingsaanbod. Ook ontwikkelen we regelmatig  hulpmiddelen die je werk makkelijker maken.

Je kunt op de site kijken welk aanbod we al ontwikkeld hebben maar we gaan ook graag in gesprek als je een hele andere vraag hebt!

Bekijk onze reviews

Kwaliteit vinden we uiterst belangrijk, we hechten dan ook veel waarde aan reacties van onze trainees.

Nieuws over dit thema

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

7 oktober 2024 Special event voor aandachtsfunctionarissen

Pop-up special event AF

7 oktober komen aandachtsfunctionarissen huiselijk geweld en kindermishandeling, van zeer uiteenlopende organisaties, weer samen tijdens ons special event. 

Een dag om samen te leren van successen en dilemma’s maar ook om te ervaren dat je onderdeel bent van een groep professionals met allemaal dezelfde missie.

We maken er een enerverende dag van met interessante uitwisseling en veel interactie.