Meta Kuipers, als trainer vind ik het belangrijk om een omgeving van samenwerken te creëren; sleutelbegrippen hierbij zijn reflectie, kennisoverdracht en dialoog. Samen weten we immers meer. In mijn trainingen wil ik vormgeven aan hoe we willen dat er met kinderen, ouders en professionals gewerkt wordt: de expertise van de professional inbrengen als algemene kennis en samen met de hulpvragers kijken of en hoe het kan helpen in de dagelijkse praktijk zodat ouders zich zekerder voelen en kinderen zich veiliger en vertrouwder. Meta Kuipers
Hierin zijn voor mij de oplossingsgerichte benadering en de systeembenadering leidend:
‘ Wat is de goede reden achter iemands gedrag?‘ ‘Stap in de schoenen van de ander’:
Wanneer we de ander begrijpen komen we tot interventies die echt aansluiten.
Mijn kracht ligt in het verbinden, motiveren en inspireren tot reflectie. Hierin zijn concretiseren (wat bedoel je precies, hoe ziet het er uit) en checken (sluit ik nog aan) leidende vragen die zorgen voor aansluiting. Contact aangaan, duidelijk zijn over de zorgen en krachten van ouders en kinderen, helder over de bedoeling van je handelen en werken vanuit de common ground dat ieder het beste wil voor de kinderen zijn voor mij de basale elementen.
Als pedagoog heb ik gewerkt in de FIOM-vrouwenopvang en bij de Raad voor de Kinderbescherming. Ik heb in deze organisaties gewerkt als gedragswetenschapper en ben daarnaast ook altijd bezig geweest met methodiekontwikkeling. Als docent op de Hogeschool Utrecht heb ik de methodiek oudergericht pedagogisch advies ontwikkeld, die wordt gedoceerd op verschillende opleidingen. Dit is uitgangspunt voor de ouderbegeleiding in mijn eigen praktijk. Mijn huidige functie als gedragswetenschapper/trainer bij de jeugdbescherming aan vluchtelingen inspireert me om mijn perspectief verder te verruimen: hoe versterken we de veerkracht van dit kind, dit gezin in een vluchtelingencontext?