René Knip

Rene Knip

Ik ben werkzaam als psycholoog, contextueel therapeut, supervisor en trainer. Binnen mijn eigen praktijk “René Knip Verhaal en Context” geef ik therapie, supervisie, teambegeleiding en training. René Knip

Mijn belangrijkste werkervaring ligt in de residentiële- en ambulante jeugdzorg waarbinnen ik als hulpverlener, teamleider en beleidsmedewerker werkzaam ben geweest.

Al vroeg raakte ik geboeid door de dynamiek van de gezinnen waar de kinderen en jongeren uit afkomstig waren. De systeemtheorie met haar nadruk op de onderlinge verhoudingen en communicatiepatronen hielp me om de hulp vaker op het gezin als geheel te richten. Het contextuele gedachtegoed gaf me zicht op het gevende van kinderen en de kwetsbaarheid van ouders.

Goede zorg voor kinderen kan niet zonder goede zorg voor hun ouders

Gedurende vier jaar was ik projectleider van “Kindvriendelijk Scheiden Noord Veluwe”, wat mijn interesse voor en kennis van de problematiek van ouders en kinderen bij een complexe (echt) scheiding heeft vergroot.

Vanuit mijn praktijk Verhaal en Context geef ik therapie, supervisie en trainingen. Sinds 2004 jaar heb ik me ontwikkeld als trainer. Als trainer en docent ben ik verbonden aan verschillende organisaties en geef ik o.a. trainingen over (complexe)scheidingen, de contextuele methodiek en (ontwikkelings)psychologie.

Overige informatie

Expertise van René Knip

  • Complexe scheidingen
  • Contextueel werken
  • (Ontwikkelings)psychologie

LinkeIn profiel van René Knip

  • Vereniging van Contextueel Werkers
  • ECP-therapeut
  • LVSC geregistreerd supervisor
  • CRKBO docent

Stevig tussen de strijdende partijen

René werd onlangs geïnterviewd voor Augeo magazine, onderstaand een klein stuk uit het interview.

Hoe houd je je bij een complexe scheiding staande tussen de ouders? En op welke manier stel je het belang van de kinderen onder die lastige omstandigheden voorop? René geeft zes tips op grond van zijn jarenlange ervaring.

Heb je als professional regelmatig te maken met complexe scheidingen, dan herken je vast de angels wel. Je moet weerstand bieden aan ouders die hopen dat je partij kiest. Ouders verwachten soms dat je hun problemen wel ‘even’ gaat oplossen. En hoewel jij het welzijn van hun kind wilt benadrukken, verliezen zij het zicht op dat belang door hun eigen verdriet en boosheid.

René weet hoe lastig scheidingsituaties kunnen zijn. Dit adviseert hij sociale professionals, huisartsen, medewerkers in de kinderopvang en het onderwijs:

6 belangrijke tips:

Lees hier het hele artikel.

7 oktober 2024 Special event voor aandachtsfunctionarissen

Pop-up special event AF

7 oktober komen aandachtsfunctionarissen huiselijk geweld en kindermishandeling, van zeer uiteenlopende organisaties, weer samen tijdens ons special event. 

Een dag om samen te leren van successen en dilemma’s maar ook om te ervaren dat je onderdeel bent van een groep professionals met allemaal dezelfde missie.

We maken er een enerverende dag van met interessante uitwisseling en veel interactie.