Veiligheidsvoorwaarden in de praktijk

Veiligheidsvoorwaarden in de praktijk

Ingrid en Daisy – (deel 3)

De vertrouwensarts heeft met de huisarts gesproken en hij heeft bevestigd dat Ingrid bij hem is geweest. Hij heeft Daisy de afgelopen 5 maanden 6 keer gezien, 5x met Ingrid en 1x met Henk.

  • 7 maanden geleden was dat omdat Daisy een oorontsteking had.
  • Daarna kwam Ingrid langs omdat ze graag wil dat Daisy een psychologisch onderzoek krijgt omdat ze haar ‘een beetje een slome vindt’. Ze is vaak onhandig en struikelt over haar eigen voeten. Ze dacht dat een verwijzing naar een oogarts misschien ook goed zou zijn.
  • Daisy had vorige maand een verkoudheid die maar niet overging en uiteindelijk had ze bijhoofds-holteontsteking waar ze afgelopen week een antibioticakuur voor heeft gekregen. Daar heeft hij haar 2 x voor gezien.
  • Een andere keer had Daisy een pijnlijke pols, Ingrid zei dat Daisy was gevallen, de huisarts zag blauwe plekken rondom de pols.
  • Henk kwam afgelopen vrijdag met Daisy bij hem omdat ze pijn had aan haar rug en vader maakte zich zorgen. De huisarts zag schaafwonden en blauwe plekken op haar bovenbeen en rug. Daisy verteld dat het door de trap kwam. Meer wou ze niet vertellen. Hij vertrouwde het niet want hij zag nog meer plekken waarvan hij dacht dat het oudere kneuzingen waren. De huisarts heeft toen Veilig Thuis gebeld.

Nadat Tom Ingrid, Henk, de juf van Daisy en Daisy zelf heeft gesproken gaat hij samen met de gedragsdeskundige en de vertrouwensarts de urgentie bepalen door een schaalvraag te beantwoorden en de risico-uitspraken, het gevaar voor de toekomst, formuleren zodat de veiligheidsvoorwaarden opgesteld kunnen worden.

Risico-uitspraak

Veilig Thuis is bezorgd dat moeder, nu zij zo moe is, steeds bozer en feller op Daisy reageert. Dat zij haar vaker en erger pijn zal doen wanneer zij Daisy niet om zich heen kan verdragen en Daisy door haar moeder, nieuwe verwondingen zoals de blauwe plekken en schaafwonden krijgt. Maar ook dat ze steeds nare dingen, zoals stom kind blijft zeggen en Daisy het gevoel houdt dat ze het nooit goed kan doen en zij zelf ook gelooft dat zij een dom kind is.

Veiligheidsvoorwaarden in de praktijk

  • Zolang moeder erg moe is en weinig kan verdragen is er steeds een extra volwassene bij Daisy die op haar let en de verzorging en opvoeding van Daisy overneemt op de momenten dat moeder moe is en weinig kan verdragen.
  • Moeder doet Daisy geen pijn en pakt haar niet beet om haar te corrigeren, terecht te wijzen of mee te nemen.

Het lichamelijk letsel van Daisy maakt dat er niet gewacht wordt en er wordt voor dezelfde dag nog een overleg met Ingrid, Henk, de moeder van Henk en Tamar, een vriendin van Ingrid gepland. Ibram de casemanager van het wijkteam is er ook bij aanwezig.

Tom leest de risico-uitspraak en de veiligheidsvoorwaarden voor. Deze vormen de basis van het 1e veiligheidsplan dat gemaakt moet worden. Tom vindt het belangrijk dat het plan samen met mensen uit het netwerk van het gezin gemaakt wordt. Als het plan is gemaakt en zorgt voor nieuwe veiligheid van Daisy, zal Ibram daarna alle risico-factoren met Ingrid en Henk in kaart brengen zodat daarna een hulpverleningsplan gemaakt kan worden voor de risico-gestuurde zorg.

Ingrid vindt het allemaal wel erg veel gedoe, ze heeft immers al contact gehad met de huisarts en medicatie gekregen, het gaat nu vast snel weer veel beter met haar. Ze blijft wel noemen dat Daisy ook erg onhandig is en een veel eisend kind is.  Henk is blij dat er nu goed meegekeken wordt. Hij wil zijn dochter graag weer meer zien.

Welke afspraken zou jij graag in het plan willen zien? En mis je nog veiligheidsvoorwaarden?

Deel deze pagina
Meer blogberichten
Blog
25 maart 2024
Het woord en beeldverhaal, Words and Pictures, is oorspronkelijk bedoeld om zorgen en moeilijke situaties aan kinderen uit te leggen...
Blog
24 maart 2024
Netwerkberaad gedwongen kader: een waardevol instrument voor beweging in vastgelopen situaties Het klinkt vaak makkelijker dan het is: ‘samenwerken met...
Blog
10 maart 2024
Er is onveiligheid, huiselijk geweld en/of kindermishandeling en wat is dan de rol van de aandachtsfunctionaris? Tijd voor actie. Tijd...

7 oktober 2024 Special event voor aandachtsfunctionarissen

Pop-up special event AF

7 oktober komen aandachtsfunctionarissen huiselijk geweld en kindermishandeling, van zeer uiteenlopende organisaties, weer samen tijdens ons special event. 

Een dag om samen te leren van successen en dilemma’s maar ook om te ervaren dat je onderdeel bent van een groep professionals met allemaal dezelfde missie.

We maken er een enerverende dag van met interessante uitwisseling en veel interactie.