Verliezen we het doel van veiligheidsvoorwaarden niet uit het oog?

Veiligheidsvoorwaarden

Een veiligheidsplan kan niet zonder veiligheidsvoorwaarden. Het geeft duidelijk de minimale vereisten aan waar het plan aan moet voldoen om iedereen gerust te stellen dat de veiligheid gewaarborgd is.

Helaas worden er te vaak standaard voorwaarden gebruikt zoals; ‘ouders moeten beter met elkaar communiceren’ of ‘ouders mogen geen ruzie maken waar de kinderen bij zijn’ of ‘de ouder mag geen drugs gebruiken’.

Deze voorwaarden kun je op zich op alle ouders plakken maar doen vaak geen recht aan de specifieke gezinssituatie.

Steeds vaker lijkt het erop dat de veiligheidsvoorwaarden het veiligheidsplan vormen.

Terwijl de voorwaarde een belangrijk onderdeel, een kader of een richtlijn is waar je met alle betrokkenen aan werkt. Vanuit de veiligheidsvoorwaarden ga je de gewenste situatie doordenken. De gewenste situatie geeft immers weer verlangen. Verlangen naar een situatie waarin het goed gaat met iedereen.

Het helpt wanneer duidelijk geformuleerd wordt wat nodig is en dit ook hoopgevend is. Dat de gewenste situatie uitstraalt dat we de hoop en verwachting hebben dat het beter gaat.

Veiligheidsvoorwaarden hebben impact wanneer zij opgesteld worden n.a.v. een grondige analyse van de situatie tot nu toe. De verschillende onderdelen samen dragen bij aan een goed veiligheidsplan en zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

De verschillende onderdelen zijn;
  • Gericht onderzoek naar wat er gebeurd is. Dit onderzoek naar de feitelijke gebeurtenissen geeft zicht op de problemen en patronen.
  • De uitzonderingen daarop.
  • Dat wat het lastig en zwaar maakt om goed voor de kinderen en elkaar te zorgen.
  • Wat helpt in het beter zorgen voor de kinderen en elkaar.
  • Kijken welke risico’s er voor de toekomst zijn en daar veiligheidsvoorwaarden aan koppelen.
  • Gedragen veiligheidsafspraken maken die samen met iedereen doordacht zijn en gebaseerd zijn op gebeurtenissen in het verleden.
Ingrid en Daisy

Stel we hebben een situatie waarin moeder Ingrid, steeds te boos wordt op haar kind Daisy van 6 jaar. Op een dag trekt ze Daisy aan haar arm mee naar boven langs de trapleuning en over de harde kokostraploper. Hierdoor heeft Daisy flinke schaafwonden en blauwe plekken op haar bovenbeen en rug.

Ingrid zegt dat Daisy al de hele dag vervelend was en haar geen rust gunde. Steeds weer ging Daisy de tv aan doen en het geluid harder zetten. Ingrid was moe en moest de hele dag denken aan de verliezen die ze in haar leven heeft geleden; ze mist haar moeder nog iedere dag en moet de laatste tijd ook steeds meer denken aan de kindjes die ze door miskramen is verloren.

Wat zou jij doen?

Dit is een situatie waarin een veiligheidsplan gemaakt kan worden. Hoe zou jij dit aanpakken? Hoe zou jij in deze situatie een plan maken, met wie en waar moet het plan wat jou betreft in ieder geval over gaan? Wat zijn jouw veiligheidsvoorwaarden?

Over 2 weken zal ik een aantal reacties plaatsen.

Geschreven door Margreet Timmer

Deel deze pagina
Meer blogberichten
Blog
25 februari 2024
‘Wie woorden en beelden heeft bij nare gebeurtenissen in het leven, kan daarvan helen en is beter toegerust op de...
Blog
12 februari 2024
Ingrid en Daisy – (deel 3) De vertrouwensarts heeft met de huisarts gesproken en hij heeft bevestigd dat Ingrid bij...
Blog
28 januari 2024
Ingrid en Daisy deel 2 Samen met Ibram de casusregisseur van het wijkteam heeft Tom van Veilig Thuis gesprekken gehad...

Kom naar het Event : Veiligheid in verbinding

Veiligheid in Verbinding

Heb jij je al aangemeld? Op 25 april vieren we 15 jaar TIMM Consultancy met een geweldig event. We zetten de samenwerking centraal. Het belangrijkste onderdeel van Samen werken aan veiligheid.

We maken er een enerverende dag van met interessante uitwisseling en veel interactie.