Waardoor kan een scheiding moeizaam verlopen?

Waardoor kan een scheiding moeizaam verlopen?
Scheiden is rouwen – vechten is hechten

We leven in een maatschappij waarbij vechtscheidingen[i] toenemen. Deze noemen we dan complexe scheidingen. Maar wat is er eigenlijk complex aan? En waardoor kan een scheiding moeizaam verlopen?

Rouw en emoties

Bij scheiden komt rouwen. En bij rouw komen er emoties. Het onderling gaan vechten is een andere variant van liefde en geeft partijen de kans om zich te blijven hechten vanuit een negatief patroon. Het ruimte gaan geven aan de rouwverwerking en partijen niet direct dwingen om met elkaar om tafel te gaan om de zakelijke en ouderschapsafspraken te maken is een eerste stap naar de geweldloze scheiding.

We kunnen ouders leren dat de eigen emotie en verwerking van een scheiding persoonlijk en noodzakelijk is. Los van het ouderschap en los van het kind. Anders gaan standpunten en negatieve visies over de andere ouder overheersen in plaats van het scheiden van je partner en het innemen van nieuwe ouderrollen. Aan de hand van de emotieval laat ik ouders en kinderen kennismaken met hoe kinderen naar de ouders gaan kijken tijdens een moeizaam verlopend scheidingsproces.

emotieval
Emotieval

Stel dat de zwarte lijn in de blauwe pijl een 7-jarig kind voorstelt. De ouder valt door de emotie van de scheiding terug naar de peuterleeftijd (rode lijn) en begint met de andere ouder een strijd van welles-nietes, mijn bezit en jouw bezit, vriend-vijand. Het 7-jarige kind kijkt naar zijn ouders en voelt zichzelf ouder dan de ouder. Dit model maakt meteen duidelijk aan ouders en kinderen wat er in het scheidingsproces gaande is, zodra ouders bij elkaar zijn en zij niet de ouderrol in kunnen nemen. Laten we met ouders werken aan emotieverwerking, rouw. Methoden gebruiken die ouders door een moeilijke tijd heen helpen op eenzelfde manier als we bij verlies van een partner of andere dierbare doen. En laten we aansluitend met ouders kijken hoe op een progressiegerichte wijze het ouderschap kan worden vormgegeven naar de toekomst toe.

Goed ouderschap staat en kan los staan van partnerschap. Zodra er kinderen zijn, zal de aandacht gericht moeten worden op hun belang in plaats van je eigen belangen. Veel staat bij educatie. Iets waar we nu nog wel eens aan voorbij gaan. We leren helaas niet vanaf de basisschool om met conflicten, meningsverschillen en relatieproblematiek om te gaan. Terwijl het een essentieel onderdeel is van het leven.

Hopelijk helpt deze uitleg om te begrijepen waardoor een scheiding moeizaam kan verlopen. 

Geschrerven door Marjolein Bruinenberg[ii] Mfn RegisterMediator – Kindbehartiger – Trainer – Beeld&Brein Specialist.

Februari 2019

[i] https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5150681/vechtscheiding-problemen-jeugdzorg-ouders-ruzie

[ii] https://www.bruinenbergassen.nl/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deel deze pagina
Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter
Meer blogberichten
Blog
28 juni 2022
Een heftige dag waarin je je lastige gesprekken hebt gevoerd. Je hebt vandaag bijgedragen aan de veiligheid en ontwikkeling van...
Blog
14 juni 2022
Het plan maak je met alle betrokkenen. Veiligheid herstel je niet zonder daar het netwerk bij te betrekken en hen...
Blog
23 mei 2022
Tijdens trainingsdagen over gesprekken met kinderen hoor ik veel dilemma’s die spelen bij de trainees. Zo hoor ik bijvoorbeeld; Ben...