Waardoor kan een scheiding moeizaam verlopen?

training scheidingen
Scheiden is rouwen – vechten is hechten

We leven in een maatschappij waarbij vechtscheidingen[i] toenemen. Deze noemen we dan complexe scheidingen. Maar wat is er eigenlijk complex aan? En waardoor kan een scheiding moeizaam verlopen?

Rouw en emoties

Bij scheiden komt rouwen. En bij rouw komen er emoties. Het onderling gaan vechten is een andere variant van liefde en geeft partijen de kans om zich te blijven hechten vanuit een negatief patroon. Het ruimte gaan geven aan de rouwverwerking en partijen niet direct dwingen om met elkaar om tafel te gaan om de zakelijke en ouderschapsafspraken te maken is een eerste stap naar de geweldloze scheiding.

We kunnen ouders leren dat de eigen emotie en verwerking van een scheiding persoonlijk en noodzakelijk is. Los van het ouderschap en los van het kind. Anders gaan standpunten en negatieve visies over de andere ouder overheersen in plaats van het scheiden van je partner en het innemen van nieuwe ouderrollen. Aan de hand van de emotieval laat ik ouders en kinderen kennismaken met hoe kinderen naar de ouders gaan kijken tijdens een moeizaam verlopend scheidingsproces.

emotieval
Emotieval

Stel dat de zwarte lijn in de blauwe pijl een 7-jarig kind voorstelt. De ouder valt door de emotie van de scheiding terug naar de peuterleeftijd (rode lijn) en begint met de andere ouder een strijd van welles-nietes, mijn bezit en jouw bezit, vriend-vijand. Het 7-jarige kind kijkt naar zijn ouders en voelt zichzelf ouder dan de ouder. Dit model maakt meteen duidelijk aan ouders en kinderen wat er in het scheidingsproces gaande is, zodra ouders bij elkaar zijn en zij niet de ouderrol in kunnen nemen. Laten we met ouders werken aan emotieverwerking, rouw. Methoden gebruiken die ouders door een moeilijke tijd heen helpen op eenzelfde manier als we bij verlies van een partner of andere dierbare doen. En laten we aansluitend met ouders kijken hoe op een progressiegerichte wijze het ouderschap kan worden vormgegeven naar de toekomst toe.

Goed ouderschap staat en kan los staan van partnerschap. Zodra er kinderen zijn, zal de aandacht gericht moeten worden op hun belang in plaats van je eigen belangen. Veel staat bij educatie. Iets waar we nu nog wel eens aan voorbij gaan. We leren helaas niet vanaf de basisschool om met conflicten, meningsverschillen en relatieproblematiek om te gaan. Terwijl het een essentieel onderdeel is van het leven.

Hopelijk helpt deze uitleg om te begrijepen waardoor een scheiding moeizaam kan verlopen. 

Geschrerven door Marjolein Bruinenberg[ii] Mfn RegisterMediator – Kindbehartiger – Trainer – Beeld&Brein Specialist.

Februari 2019

[i] https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5150681/vechtscheiding-problemen-jeugdzorg-ouders-ruzie

[ii] https://www.bruinenbergassen.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel deze pagina
Meer blogberichten
Blog
25 maart 2024
Het woord en beeldverhaal, Words and Pictures, is oorspronkelijk bedoeld om zorgen en moeilijke situaties aan kinderen uit te leggen...
Blog
24 maart 2024
Netwerkberaad gedwongen kader: een waardevol instrument voor beweging in vastgelopen situaties Het klinkt vaak makkelijker dan het is: ‘samenwerken met...
Blog
10 maart 2024
Er is onveiligheid, huiselijk geweld en/of kindermishandeling en wat is dan de rol van de aandachtsfunctionaris? Tijd voor actie. Tijd...

Kom naar het Event : Veiligheid in verbinding

Veiligheid in Verbinding

Heb jij je al aangemeld? Op 25 april vieren we 15 jaar TIMM Consultancy met een geweldig event. We zetten de samenwerking centraal. Het belangrijkste onderdeel van Samen werken aan veiligheid.

We maken er een enerverende dag van met interessante uitwisseling en veel interactie.